110.000 kruunua ruotsalaisesta työpaikasta – jota ei ole olemassa

rähmis | 11-04-2012

Tekaistut työtarjoukset ovat uusinta uutta ihmissalakuljetusbisneksessä. EUn ulkopuolelta saapuvat ihmiset ovat usein maksaneet suuria summia rahaa päästäkseen Ruotsiin vuolemaan kultaa, mutta kun he pääsevät perille, ei luvattua työpaikkaa olekaan olemassa.

”Tapasin miehen, joka sanoi, että voin mennä Ruotsiin töihin ja elää siellä mukavasti. Niinpä möin kaiken mitä omistin ja lainasin vielä melkoisen summan rahaa. Työtarjous, minkä avulla sain työluvan Ruotsiin maksoi 110.000 kruunua”, kertoo Faedi (nimi muutettu).

Faedi on kristitty ja kuuluu koptivähemmistöön muslimienemmistöisessä Egyptissä. Hän on lähtöisin pienemmästä kaupungista maan pohjoisosista, missä hän työskenteli maalarina. Faedin mukaan hyvien ihmisten pöksyt kostumaan saaneen arabikevään aikana kristittyjen häirintä ja syrjintä kiihtyi.

Kun Faedi sai kuulla mahdollisuudesta tulla Ruotsiin töitä tekemään, hän päätti jättää kotimaan ja yrittää rakentaa uutta tulevaisuutta Pohjolassa. Kotiin jäivät vaimo ja neljä lasta. Ajatuksena oli, että he tulisivat perässä myöhemmin.

Kun Faedi saapui Ruotsiin ja Södertäljeen puoli vuotta sitten ja otti yhteyttä työnantajaansa, hän huomasi tulleensa juksatuksi. Mitään työpaikkaa ei ole olemassa ja rahat ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen. Nyt Faedi etsii epätoivoisesti uutta työpaikkaa.

”Tyydyn 5.000 kruunun (560 euron) kuukausipalkkaan, jotta saisin jotain töitä ja pystyisin elättämään itseni”, hän sanoo.

Faedi ei uskalla tehdä rikosilmoitusta eikä kertoa maahanmuuttovirastollekaan sitä, että luvattua työpaikkaa ei ollutkaan olemassa. Maahanmuuttovirasto voi halutessaan perua työluvan, jos mitään työpaikkaa ei löydy kolmen kuukauden kuluessa, jolloin oleskeluoikeuskin Ruotsissa raukeasi samalla.

Faedi voidaan käännyttää Egyptiin, mutta palaamista sinne hän pitää mahdottomana ajatuksena. Toistaiseksi hän on selvinnyt lainaamalla rahaa tuttaviltaan ja Södertäljen koptikirkko on myös tarjonnut hänelle tilapäistä apua.

Faedi ei ole lähimainkaan ainoa saman kohtalon kokenut. Diakoni Ghayis Abdelmesih syyrialais-ortodoksisesta seurakunnasta kertoo, että on hyvin tavallista, että egyptiläiset ja muut EU:n ulkopuolelta saapuvat ovat maksaneet suuria summia, jopa 200.000 kruunua, saadakseen maahanmuuttoviraston edellyttämän työtarjouksen, millä työlupa Ruotsiin irtoaa.

Yhtä tavallista kuin työpaikan puuttuminen on se, että palkka on jotain aivan muuta mitä alkuun on luvattu.

”En osaa sanoa tarkkaan kuinka montaa ihmistä tämä koskee, mutta heitä on useita satoja yksistään Södertäljessä”, kertoo Ghayis Abdelmesih.

Saman asian vahvistaa myös valtakunnallisen rikospoliisin tiedusteluyksikön ihmiskaupan asiantuntija Ulla Ahlback.

”Ihmiskauppiaat, jotka aikaisemmin salakuljettivat ihmisiä autoihin piilotettuina, ovat siirtyneet nyt kaupittelemaan erilaisia lupia. Tämä on heille uusi tapa tienata rahaa”, sanoo Ahlback.

Ahlbackin mukaan on hyvin tavallista, että EUn ulkopuolelta tulevat maksavat suuria summia päästäkseen Ruotsiin ja kun he saapuvat, ei työpaikkaa sitten olekaan olemassa. Hän ei osaa arvoida tarkkaa lukumäärää, mutta puhutaan kuitenkin tuhansista ihmisistä.

Sveriges Television

[box type=info color=green]Surkuhupaisinta sopassa on, että tämän uuden tienauskeinon ihmissalakuljettajille tarjoaa (tietenkin) Ruotsin poliitikot, jotka huutavan työvoimapulan pelossa ovat keksineet, että maahan tarvitaan hinnalla millä hyvänsä EUn ulkopuolelta kasapäin erikoisosaamista, kuten siivojia ja ravintolatyöntekijöitä.[/box]


Share

2 kommenttia

  1. acc

    11/04/2012 kello 22:18

    Tämä johtuu viranomaisten laiskuudesta. Heidän tulisi varmentaa työpaikan olemassaolo ja sen jatkuvuus.

  2. kuli

    12/04/2012 kello 09:43

    Tämähän on jo niin surkuhupaisaa, että RuÅtsalaisten kannattaisi itse ryhtyä myymään näitä ”työtarjouksia”. Ainakin saisivat katettua edes osan kultamunien ensikuluista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


kaksi + = 4

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>