Oslon poliisi: Romanialaisten rikollisuus ”megaongelma”

5
559

Oslon poliisi otti vuoden 11 ensimmäisen kuukauden aikana kiinni 1.054 Romanian kansalaista erilaisten kepposten vuoksi. Luvut ovat kaksinkertaistuneet edellisvuodesta.

”Jotain pitäisi tehdä. Emme kestä enää toista samanlaista kesää”, sanoo apulaispoliisimestari Roger Andresen.

Hän tarkoittaa Oslon mustalaistilannetta. Andresen ei osaa tarkkaa sanoa, kuinka suuri osa romanialaisten rikoksista on mustalaisten tekemiä, sillä poliisi tilastoi rikokset kansalaisuuksien, ei etnisyyksien mukaan.

”Joka tapauksessa ryhmien erottelu olisi hankalaa, koska nämä usein asuvat ja toimivat yhdessä. Asiahan ei tietenkään ole niin, että kerjäläinen on täällä kerjäämässä ja taskuvaras varastelemassa. Yksi henkilö voi olla yhtenä päivänä kerjäläinen, lehtimyyjä toisena ja taskuvaras kolmantena päivänä”, Andresen valistaa.

Mustalaisongelma näyttäytyy Oslon poliisille kaksijakoisena; yhtäältä ongelmia aiheuttavat rikokset, toisaalta lain ja järjestyksen ylläpitoon liittyvät ongelmat.

”Emme väitä, että kaikki mustalaiset ovat rikollisia, mutta tiedämme, että heidän täällä notkumisensa on lisännyt paljon pikkurikollisuutta. Romanialaiset ovat aivan omaa luokkaansa, mitä tulee ulkomaalaan kansalaisten kiinniottoihin ja he ovat sotkeutuneet kaikenlaiseen kepposteluun; näpistyksiin, murtoihin ja taskuvarkauksiin. Romanialaisten mukanaan tuoma rikollisuus on ”megaongelma”, mikä sitoo suunnattomasti voimavarojamme”, sanoo Andresen.

Kun kaupungilla notkuu asunnottomia, seuraa siitä suuria ongelmia Andresenin mukaan.

”Niiden alueiden asukkaat, missä kodittomat notkuvat, joutuvat koville. Yksittäiset alueet keskustan itäreunamilla muuttuivat liki mustalaisleireiksi viime kesänä ja me olimme hukkua valituksiin”, kertoo Andresen.

Hän myöntää, että nämä tilanteet ovat vaikeita ja poliisi on ollut ajoittain helisemässä.

Mustalaiset äärikommunistisine tukijoineen ovat väittäneet, että poliisi kiusaa heitä.

”Poliisi ei kiusaa ketään. Aluksi olimme liian kilttejä ja sinisilmäisiä. Tiukensimme suhtautumistamme ja päätimme tulkita lakeja ja sääntöjä kirjaimellisesti. Nämä esimerkiksi kieltävät yöpymiset julkisilla paikoilla, mikä koskee myös autoissa nukkumista. Kaikkien muiden kaupungissa asuvien vuoksi otimme tiukemman linjan, kun tilanne alkoi huononemaan keväällä ja kesällä. Helppoa se ei ole ollut, sillä olemme olleet puun ja kuoren välissä”, Andresen myöntää.

Apulaispoliisimestarin mielestä Oslon tilanne on muuttunut niin paljon, että kerjäämiskielto olisi paikallaan ottaa uudelleen käyttöön.

”Kaduilla kerjäävät ovat liki yksinomaan ulkomaalaisia. Kun kerjäyskielto lakkautettiin, ei mennyt kuin muutama viikko kun ensimmäiset kerjäläisiä kuljettaneet bussit saapuivat kaupunkiin. Tämä kuvastaa hyvin sitä, että he seuraavat tarkkaan ulkomaiden lainsäädännöissä tapahtuvia muutoksia”, väittää Andresen.

Kerjäämisen kieltämisessä on hänen mukaansa omat ongelmansa. Olisi vaikeaa erottaa toisistaan esimerkiksi laiton kerjääminen, luvallinen rahankeräys ja katukaupustelu.

”Uskomme, että kielto olisi paras, ellei peräti ainoa konsti ratkaista ongelma. Ehdotukset kerjäämisen muuttamisesta luvanvaraiseksi tai rajoittaminen vain tietyille alueille eivät ole kestävä ratkaisu. Uskomme, että rikollisten vyöry tyrehtyy, jos kerjäämisestä tehdään laitonta”, Andresen sanoo.

Aftenposten


5 KOMMENTTIA

 1. Niinpä, hiljaiseksi vetää. Muistellaan meidän suvaitsevaiston sloganeita:

  ” Mutta mehän emme teekään samoja virheitä…. ”

  Ja kuinkas onkaan käymässä 🙁

 2. ”Oslon poliisi otti vuoden 11 ensimmäisen kuukauden aikana kiinni 1.054 Romanian kansalaista erilaisten kepposten vuoksi.”

  Tuntuupa hurjalta määrältä. Ja tuossa kun on vain kiinniotettujen määrä, niin rikoksia tehneiden määrän täytyy olla vielä suurempi. Kuinka monta Romanian kansalaista ylipäänsä käy Oslossa vuosittain? Voisi jo melkein sanoa, että jos epäilee tietyn kansanryhmän maahantulon tarkoituksen olevan pääasiassa rikollisuus, niin tämä ennakkoluulo ei ole enää epäreilu.

 3. Suomessakin aletaan pikkuhiljaa havahtua tämän porukan tekemisiin. Tosin suoraan ei vieläkään sanota mikä joukkio oli asialla. Romanialaisiksi rötöstelijät tunnistaa rötöstyypistä. Heillä on muuallakin Euroopassa käytössä olevat toimintamallit, esim laukku- ja lompakkovarkauksissa Helsingin sporissa ja junissa. Aivan tuttua kauraa kaikille eteläisessä Euroopassa asuneille.

  Mitkähän ovat Suomen vastaavat rötösluvut muuten romanialaisten ja bulgarialaisten osalta?

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here