Skandaalinkäryä SVT:n Lucia-lähetyksessä

rähmis | 16-12-2012

Ohjelmatiedot lupasivat perinteisiä ja tunnelmallisia Lucia- ja joululauluja, kun SVT televisioi Lucia-juhlallisuuksia suorana lähetyksenä Uppsalan tuomiokirkosta perjantaiaamuna. Ohjelma on hyvin perinteinen ja monille vanhoista tradiotioista pitäville kovin rakas, ja se onkin kerännyt vuodesta toiseen tuollaiset 1,5 miljoonaa katsojaa ruutujen ääreen epäedullisesta lähetysajastaan huolimatta.

Tämän vuoden lähetys noudatti tuttua kaavaa. Ku Klux Klan -tyyppisiin vetimiin sonnustautuneitten Uppsalan tuomiokirkon tyttö- ja poikakuorojen laulu soi heleästi Margaretha Raabin johdolla ja 14-vuotias Lucia-neito Astrid Cederlöf kynttiläkruunussaan oli soma kuin mikä.

Sitten tapahtui jotain odottamatonta. Kun kuorolapset olivat laulamassa ”Godermorgonia”, estradille löntysteli maahanmuuttajanuorukainen, joka käsiään väännelleen alkoi räppäämään monikulttuurisuuden auvoisuudesta.

Pian sosiaaliseen mediaan alkoi ilmaantumaan tuohtuneita viestejä, joissa kaavat murtanutta ohjelmanumeroa haukuttiin ja SVT:tä syytettiin katsojien tahallisesta provosoinnista.

Ilmeisesti arvuuttelijat olivat osuneet aika oikeaan, sillä niin hiljaista oli aiheen tiimoilta muissa viestimissä, jotka normaalioloissa eivät kavahda vääntää kaustia pienimmästäkin ”twitter-myrskystä”. Vi gillar olika -lehden netti-tv:ssä kaikkitietävä Oisin Cantwell tyytyi kuittaamaan asian toteamalla, että ”vain idiootit ryhtyvät vinkumaan tällaisesta”.

Sveriges Television


Share

11 kommenttia

 1. rooster

  16/12/2012 kello 11:00

  Eihän tämä nyt paljoa eroa mustasta Mannerheimista. Siitäkin valittaminen kuitattiin jotakuinkin rasistien vikinällä. Minkäköhän omaan kulttuuriinsa kuuluvan perinteen ruotsalaiset seuraavaksi tuhoavat? Vetoja?

  • Teppo

   16/12/2012 kello 11:32

   Mutta tottahan samalla lailla kuitattaisiin kohu, jos tehtäisiin vaikkapa elokuva nelson mandelasta tai martin luther kingistä, pääosassa väinö kuisma tai seppo lehto.

   • nuuskahuuli

    16/12/2012 kello 15:14

    Jope Ruonansuu vois olla aika hyvä Mandela :D

   • Mikko

    24/12/2012 kello 23:13

    Ei nyt välttämättä, jos Suomessa tehtäisiin se elokuva.
    Hieman eri asia kuitenkin tehdä suomalaisesta merkittävästä henkilöstä kotimainen elokuva, kuin jostain ulkomaalaisesta.

  • Bjarne

   24/12/2012 kello 14:08

   Veikataan ruotsalaisten juhannussalkoa. Tilalle tulee Kaaban mustan kiven kopio ja ruotsalaiset pakotetaan kiertämään se kolmesti selvinpäin beduiinilakanaan kääriytyneenä. Keskiyöllä kaikkien pitää kääntyä rukoilemaan sitä kohti.

 2. uskomatonta

  16/12/2012 kello 22:11

  Varmaan vanhemmat ihmiset olivat mielissään tästä ”rap-taideteoksesta”.

 3. Paavi

  17/12/2012 kello 02:41

  Miettikääpä joku ruotsalainen nuori örisemään Göteborg-deathmetallia ja moshaamaan vaikkapa Saudi-Arabian päätelevisiokanavan jonkin hartausohjelman keskelle. Vain idiootit valittaisivat sellaisesta. We grillar olika :)

 4. uskomatonta

  17/12/2012 kello 03:40

  Osaako joku kertoa ruotsintunnilta lintsanneelle, mitä siinä räppi-shaibassa sanotaan?

 5. longagibu

  17/12/2012 kello 16:44

  Aika juttu kyllä. Minusta häpeä pilata perinteinen juhla mokutuspaskalla. Mikäs siinä, jos haluaa räpätä monikulttuurisuudesta mutta pitäkööt sen propagandansa edes pois vanhoista traditiosta ja jättäisi ne sinne mokutuskanavalle, josta kukin voi kyseistä saissea katsella jos haluaa kuulla vielä kerran että voimavara ja rikkaus jne.

 6. jakke

  25/12/2012 kello 02:11

  Nå jåå,

  tässä hieman taustaa sille, että Luussia sisilialaisena ei ollut blondi ja sinisilmäinen: http://www.youtube.com/watch?v=Mc9GFZ-JGtA

  med svenskt text ;)

  Tosin ei se nyt mikään intialainenkaan ollut

 7. Vasarahammer

  27/12/2012 kello 10:34

  Julia Caesarin viimeisimmässä kronikassa linkitetään tähän juttuun. Ilmeisesti tuota räppärin pläjäystä ei löytynyt muualta netistä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


+ 2 = neljä

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>