”Ei mikään ennakkoluulojen turvapaikka”

7
1568

Tulijatulvan mukana matkaavat myös ihmisten kokemukset, tunteet ja ennakkoluulot. Ruotsissa ei ole tilaa henkilöille, jotka kylvävät vihaansa ja ennakkoluulojaan, Csaba Bene Perlenberg kirjoittaa Dagens Nyheterin pääkirjoitussivulla.

Useimmat pakolaiset ja asyyliä vonkaavat saapuvat Ruotsiin mukanaan vain vaatteet, joita he päällään kantavat. Mutta onhan heillä jotain muutakin mukanaan – mielipiteet, ajatukset ja tunteet. Ruotsin raottaessa rajojaan, sisään livahtaa myös kaiken maailman ajatuksia.

Kalmarissa äskettäin ryhmä krisittyjä turvapaikanhakijoita katsoi paremmaksi paeta vastaanottokeskuksesta siellä notkuneiden ääri-islamilaisten vuoksi. Kristittyjä kiellettin kantamasta ristejä kaulallaan, eivätkä he olleet tervetulleita keskuksen keittiöön silloin, kun islamilaiset notkuivat siellä. Nimettömän lähteen mukaan kristityt eivät saaneet apua ongelmaansa, mistä syystä he päättivät lähteä omin neuvoin etsimään uutta majapaikkaa.

Tämä sattumus on törkeä. Nämä ihmiset ovat nyt paenneet kahdesti lyhyen ajan sisällä. Ensin Ruotsiin ja toisen kerran maassa, minkä pitäisi olla heidän turvapaikkansa, ja paon syy on vieläpä sama, mitä he ovat alun alkaen lähteneet karkuun.

Mikael Lönngren Maahanmuuttovirastosta totesi, että ”me odotamme turvapaikkaa maastamme hakemaan tulevien noudattavan meidän lakejamme tänne saapuessaan”. Ihan kiva, että virasto olettaa, mutta yhtä välttämätöntä on, että oletus myös täyttyy.

Alkuviikosta sikolätissä kerrottiin Jönköpingin käräjillä käynnissä olevasta oikeudenkäynnistä. 37-vuotias mies on syytteessä viharikoksesta, kun hän sekä fyysisesti että henkisesti oli loukannut ja uhkaillut kahta nuorempaa muslimihomoa vastaanottokeskuksessa. Syytteen mukaan 37-vuotiaan homovihaa selittää ankara uskonnollisuus. Miestä saattaa uhkaa karkotus vankilarangaistuksen lisäksi, mikä kuulostaa ihan kohtuulliselta seuraamukselta.

Ruotsin sääntöjen ja lakien on pädettävä siitä hetkestä lähtien kun asyyliprosessi käynnistyy. Jos näin ei tapahdu, on olemassa vaara, että näitä ei toivottuja ilmaisuja tulisi enemmänkin.

Viime maaliskussa sikolätti raportoi sattumuksesta boråsilaiskoulussa, missä opetetaan ruotsin kieltä maahanmuuttajille. Kun opiskelijat alkoivat laulamaan yhdessä ”Öppna Landskap” -laulua, yksi oppilaista keskeytti ja sanoi: ”Hiljaa. Te ette saa nauraa täällä koulussa. Jumala on kieltänyt meiltä nauramisen”.

Koulun rehtori kertoi toimittelijoille, että mies oli osoitellut naisia luokkahuoneessa ja sanonut: ”Sinä olet kristitty. Sinä et ole hyvä. Täällä kaikkien on oltava muslimeja ja käytettävä huivia”. Mies käyttäytyi niin aggressiivisesti, että paikalle oli soitettava poliisi.

Useimmissa näistä tapauksista on toimittu nopeasti ja napakasti. Uhkailua ja väkivaltaa ei hyväksytä. Mutta valitettavasti myös monet vastaavat sattumukset lakaistaan maton alle, katseet luodaan maahan ja kovinta mölyä pitänyt vetää pisimmän korren. Pahinta on, kun ne, jotka uskaltavat avata suunsa, jäävät vaille tukea.

Helmikuussa sikolätin lukijat kuulivat tapauksesta, missä maahanmuuttajille ruotsia opettava sijaisopettaja oli saanut torut siitä, että hän oli väittänyt vastaan oppilaalleen, joka tiesi juutalaisten joukkotuhon toisessa maailmansodassa olevan vain satu.

Tapauksen jälkeen sijaiselle järjestetyssä puhuttelussa hänelle kerrottiin, että ”meidän historiamme on sitä, mitä olemme oppineet. Kun meillä on oppilaita, joilla on ollut erilaiset historiankirjat, heidän kanssaan ei ole mitään järkeä vääntää faktoilla toisia faktoja vastaan”.

Ihmiset eivät pakene Ruotsiin yksistään sen vuoksi, että täällä kurpitsavankkuritarinat uppoavat kuin kuuma veitsi voihin, vaan myös siksi, että arvomme ovat muokanneet tästä yhteiskunnan, jonne kaikenlaiset ihmiset ovat tervetulleita. Vähintä mitä voimme tehdä on, että pidämme näistä arvoista jatkossakin kiinni – oli kyse sitten tulijalasten oikeudesta oppia uimaan, värikkäämpien kaupunginosissa sortseihin pukeutuneiden naisten saamista huomautuksista tai todennettuihin faktoihin perustuvien näkemysten puolustamisesta. Kaikki muu on petosta.

Ennakkoluuloiset mielipiteet, homojen inhoaminen tai näkemys naisten soveltumisesta ainoastaan synnytyskoneiksi ja ruoanlaittajiksi eivät ole laittomia. Mielipiteitä tai ennakkoluuloja ei voi laein säätää kielletyiksi. Mutta on olemassa lakeja, jotka kieltävät näiden näkemysten toteuttamisen siten, että kanssaihmiset joutuvat niistä kärsimään. Ja aivan kuten ennakkoluuloisesta teosta voi pidättäytyä, myös ennakkoluuloiseen mielipiteeseen voi vaikuttaa.

Jos tulija todistettavasti ahdistelee toisia tulijoita, pitää sen vaikuttaa negatiivisti asyylin saantiin. Ruotsin asemaa turvapaikkana tulee vaalia – ei vähiten meidän itsemme toimesta.

Csaba Bene Perlenberg
pääkirjoitustoimittaja


Tämä peli päättyi rauhanuskoville puhtaasti 4 – 0. Varmaan ihan sattuma. Pakko vain todeta, kun samaan aikaan Hölmölässä oikein arkkipiispan erityisavustaja Petri Merenlahti itkee siitä, että maailmanlaajuisesti erilaisiin ihmisryhmiin ja erityisesti muslimeihin kohdistuu nyt huolestuttava ennakkoluulon aalto, minkä vuoksi Helsinkiin on pakko saada äkkiä vau-luokan temppeli vihakultille.


7 KOMMENTTIA

 1. Ruotsalaisten ei paljon kannattaisi ylpeillä ennakkoluulottomuudellaan, kun siellä oikein valtion ylimmällä tasolla sorretaan demokraattisesti valittuja kansan edustajia, nimittäin ruotsidemokraatteja. Tätä kiusaamisleikkiä harrastaa siis kaikki, kaikki muut puolueet, ilman silmän räpäystäkään.

 2. Jos Perlenbergin näkemyksiä jouduttaisiin toteuttamaan käytännössä niin silloin kaikki islaminuskoiset pitäisi lähettää pois ruotsista. Ei ole vielä ymmärtänyt että islam ei suvaitse ketään.

 3. Olisin valmis ottaman vaikka kaikki Ruotsin juutalaiset Suomeen! Viisasta ja lainkuuliaista väkeä.

 4. Tehdään vaihtokauppa: annetaan Suomen muslimit Ruotisille ja otetaan vaihdossa Ruotsin juutalaiset Suomeen. Juutalaiset pystyvät vastaamaan itse toimeentulostaan eivätkä elele sosiaaliturvan varassa.

 5. Muslimeihin kohdistuvat asenteet eivät ole millään muotoa ”ennakkoluuloja”:
  1) ”ennakko” ei kuvaa tilannetta missä reagoidaan maahanmuuttaneiden muslimien törkeään käytökseen.
  2) ”luulo” ei ole perusteltu nimitys jos asenne pohjautuu tapahtuneisiin törkeyksiin.

  • Pitää opetella nykytermit: Ennakkoluulo voi nykykielessä tarkoittaa kahta asiaa, huonoja kokemuksia tai itsesuojeluvaistoa.

   • Ennakkoluulothan perustuvat pitkän aikavälin kokemuksiin. Ei kannata luottaa ennalta tuntemattomiin ihmisiin tai oloihin. Sen ansiosta ihmiskunta on vielä elossa.
    Varsinkin jos kokemukset on jo hankittu ja osoittautuneet huonoiksi, on syytäkin varoa näitä muukalaisia. Esim. Suomen mustalaisista on jo n. 500 vuoden kokemukset, joiden perusteella jokainen arkijärkinen valkolainen voi huoletta olettaa, että tekemisiin pyrkivällä mustiaisella on ketunhäntä kainalossa tai muussa, valon arassa paikassa.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here