”Tunteet ja tulijat”

16
2666

Käynnissä oleva niin sanottu pakolaiskriisi ei ole kriisi, vaan pysyvä asiantila. Lisäksi – valitettavasti – se on todellinen kuva maailmasta. Suuressa osassa maailmaa rauha on vain hengähdystauko sotien välillä.

Meillä pitäisi olla enemmän älliä, mutta ilmeisestikään ei ole. Yksi valokuva ihanan pörröisestä tulijalapsosesta tai kamala kuva hukkuneesta turvapaikanhakijalapsesta riittää. Tuollaisilla kuvilla muokataan mielipiteitä ja niitä voidaan verrata ikonisiin kuviin Vietnamin sodasta.

Kuvilla on tällainen vaikutus ja toimittelijat tietävät sen. Ja juuri siksi näitä kuvia käytetään.

Ne koskettavat meidän tunteitamme.

Tunteemme sanovat, että meidän on autettava. Tunnemme kärsivämme kärsivien kanssa ja jaamme onnettomien epäonnen. Tunteemme asettavat meidät heidän asemaansa. On liki mahdotonta olla tuntematta myötätuntoa, olla auttamatta tai tuntea ymmärystä.

Mutta entäs ne muut maailmassa käynnissä olevat vähintään 50 aseellista konfliktia? Eivätkö ne ansaitse samanlaista valokuvaraportointia, samaa myötätuntoa ja samaa huomiota niin kansalaisilta, medialta ja poliitikoiltakin?

Eikö vapaassa pudotuksessa kohti epäonnistunutta valtiota kulkeva Jemen kiinnosta. Tai maailman uusin valtio Etelä-Sudan, jolla tuskin on kauaa elinaikaa? Tai ne lukemattomat valtiot ja alueet, mitkä ovat helvetti maan päällä ja joiden kärsimykset kestävät vertailun Syyrian kanssa? Ainoa ero on, että kuvat puuttuvat, vaikka kärsimykset ovat samat. Monet, mukaanlukien Tanskan pakolaisavun pääsihteeri, ovat nähneet väistämättömän kehityksen: 40 – 60 miljoonaa tulijaa on matkalla Eurooppaan ja seuraavassa aallossa tulee toinen mokoma, ja heidän jälkeensä lukemattomia miljoonia. Maailman kurjuudelle ei ole loppua, eikä edes kaikkein kehittyneimmilla mailla ole pienintäkään mahdollisuutta auttaa riittävästi, puhumattakaan paukkujen riittämisestä katastrofien ehkäisemiseen.

[quote_right]”Kun maahan tuotetaan suuret määrät tulijoita, mukana seuraa kulttuuri.”[/quote_right]Nämä ovat tosiasioita, eivätkä ne poikkeakaan paljoa siitä, kuinka asiat ovat aina olleet. Käynnissä oleva niin sanottu pakolaiskriisi ei ole kriisi, vaan pysyvä asiantila. Lisäksi – valitettavasti – se on todellinen kuva maailmasta. Suuressa osassa maailmaa rauha on vain hengähdystauko sotien välillä.

Uutta sen sijaan on tunnetyrannia, mikä ohjaa mielipiteitä länsimaissa. Uutta on, että järjen käyttöä kutsutaan kyynisyydeksi ja muukalaisvihaksi, rasismiksi ja äärioikeusteluksi. Uutta on, että järjen ja tunteen välisestä dialogista on luovuttu. Tunne ja myötätunto on institutionalisoitu emotionalismiksi ja voi sitä onnetonta, kuka uskaltaa käyttää järkeään.

Me demokratian piirissä elävät olemme kansainvälisten järjestöjen ja sopimusten kautta suurin inhimillisin ponnistuksin ja vieläkin suuremmin taloudellisin panoksin vuosikymmenet tehneet kaiken voitavamme, jotta maailman perärei’issä säilyisi rauha sekä tapahtuisi kehitystä ja vaurastumista.

Edistystä on tapahtunut, vaikkakin hitaasti. Koskaan ei ole näin moni lapsi päässyt kouluun tai ihminen noussut äärimmäisestä köyhyydestä. Lapsikuolleisuus vähenee. Demokratia leviää, joskin hitaasti. Maailman kolkat rauhoittuvat, mutta vain hiljakseen.

Mutta me emme voi suitsia Ilmestyskirjan ratsastajia: sotaa, ruttoa, nälänhätää ja kuolemaa. Ne ratsastavat kuten ovat ratsastaneet aikojen alusta lähtien levittäen onnettomuuksia ja kärsimystä.

Onko tämä länsimaiden vika? Pitääkö syyttää kolonialismia? Tai kenties kapitalismia? Onko se meidän vikamme? Ei, sillä tämä on ollut ihmiskunnan kirous ikuisesti. Ainoastaan uskonnoissa esiintyy paratiiseja, joissa pupujussit ja sudet kirmaavat käsi kädessä vihreillä niityillä vailla huolen häivää. Oikeassa elämässä on sotaa, ruttoa, nälänhätää ja kuolemaa – ja suunnattomia tulijavirtoja. Tämä ei ole mitään uutta auringon alla.

Nyt kaikki ovat liikuttavan yksimielisiä ”lähialueilla auttamisen” tärkeydestä, vaikka tästä on tuskin puoltakaan vuotta, kun edes tällaisesta vihjaaminen tulkittiin fascismiksi. Kyllä, kehitys kehittyy, mutta hitaasti, eikä yksikään unelmoijista tohdi myöntää avoimesti, että myös hekin ovat alkamassa käyttämään järkeään.

Nyt sekä suuri ja mahtava Saksa ja paljon pienempi Itävalta ovat avanneet rajansa kymmenille tuhansille ihmisille, turvapaikanhakijoista ja surffareista koostuvalle sekalaiselle seurakunnalle, jolle olot Kreikassa tai Serbiassa ei kelvanneet. Maahanmuuttajaystävälliset taputtavat käsiään pöksyt kosteina ymmärtämättä sitä, että heidän villasukkansa ja pehmolelunsa vain kiihdyttävät tulijoiden virtaa, tai sitä, että saksalainen oleskelulupa avaa portit EU:n taikaseinille, joista voi sitten jokainen vapaasti valita itselleen sopivimman. Uskaltaako joku voimatoimin torpata tulijat ja aletaanko jollain eurooppalaisella rajalla ampua aseettomia onnettomia, joiden joukossa joskus on myös naisia ja lapsia?

Seuraamukset ovat ilmeiset: Euroopan rajat ovat appoisen auki ihan kaikille, joilla löytyy täppiä tai intoa tunkea tänne pakoon kotimaan ankeutta tai levottomuutta. Muutamassa vuodessa eurooppalainen hyvinvointijärjestelmä lopulta romahtaa. Yhdelläkään maalla ei ole enää varaa – eikä kukaan (torkkupeittoa ja muita latvalahoja lukuunottamatta) ole tähän mennessä väittänyt, että valtava tulijoiden tulva synnyttäisi suunnatomman hyvinvoinnin kasvun vastaanottajamaissa, vaan asia on päinvastoin.

Euroopan kansalaisten, jotka sukupolvien saatossa ovat rakentaneet omat maansa vauraiksi ja luoneet erinomaisen lakia, järjestystä, koulutusta ja hyvinvointia kunnioittavan järjestelmän, on hyväksyttävä, että EU-kansalaisina heidät pistetään nyt niin juridisessa kuin sosiaalisessakin mielessä samaan karsinaan tulijoiden kanssa.

Enää ei tehdä eroa pottunokkien ja tulijoiden välillä – kaikilla on samat oikeudet, ja jo nyt näemme, että tulijoilla itse asiassa on joissain tapauksissa pottunokkia paremmat oikeudet, esimerkiksi asunnon ja eläkkeiden ollessa kyseessä.

Tietenkään pottunokat eivät voi sulattaa tällaista. Jo nyt on merkkejä äänenpainojen koventumista, mikä tuomitaan muukalaisvihamielisyydeksi, vaikka kyseessä on paremminkin alempien sosiaaliluokkien kapinoinnista poliitikkojen ja eliitin aiheuttamaa invaasiota vastaan. Kapinointi on vastenmielistä, koska se tapaa kohdistua syyttömiin syyllisten asemesta.

Sanotaan, että väestön ikääntyminen on kohtalon kysymys. Euroopan kohdalla täysin erilaisen kulttuuritaustan omaavien rahtaaminen ei voi päättyä kuin huonosti. Kulttuurien kohtaaminen on täydessä käynnissä Euroopan pääkaupungeissa – eikä sillä ole mitään väliä, kuinka ahkeria ja muutenkin mukavia yksittäiset tulijat ovat. Tällä ei ole mitään tekemistä yksilöiden, vaan kansanryhmien ja kulttuurien, kuten uskonnon kanssa.

Kun maahan tuotetaan suuret määrät tulijoita, mukana seuraa kulttuuri. Tulija tuo mukanaan kotimaansa tavat.

Sadan vuoden päästä 3.000 vuoden aikana rakennettu eurooppalainen kulttuuri on kuollut ja kuopattu. Euroopasta ei tule kriitikkojen kavahtama Eurabia, vaan Euafrikka, koska Afrikassa väestö kasvaa räjähdysmaisesti vailla mitään kontrollia. 1950-luvulla Afrikan väkiluku oli puolet eurooppalaisesta ja vuosisadan vaihteessa ne olivat yhtä suuret. Vuonna 2100 Afrikan väestö on kuusi kertaa suurempi kuin Euroopan. Kun Euroopan portit ovat appoisen auki kuten nyt, mikään voima maailmassa ei pidättele järettömän kokoista liikaväestöä Välimeren tuolla puolen.

Nämä ovat muutamia juttuja, joista maahanmuuttoystävälliset eivät halua puhua – tai ehkä he eivät vielä ymmärrä ihan kaikkea. Tämän asemesta unelmointi sanelee päivän politiikan, mikä tekee kaikesta järkevästä keskustelusta mahdotonta.

Tämä on surullista. Ja erityisen surullista on nähdä, kuinka media vetää unelmoijien riemusaattoa kohti eurooppalaisen kulttuurin tuhoa.

Poul Højlund
yhteiskuntatieteiden tohtori, Kjellerup


16 KOMMENTTIA

 1. just tälläsiä kirjoituksia tarvitaan. Kiiitos!
  Tätä varmaan saa (pitää) jakaa, ihan niin paljonkun haluaa…

 2. Jättiputki, espanjansiruetana, pakoloiset ja turhapaikanhakijat herättävät lähinnä negatiivisia tunteita. Pelko ei kuulu niihin.

 3. Harvinaisen nappiin osuva kirjoitus. Kumpa tällaisia mielipiteitä löytyisi myös Suomesta enemmän.

 4. Punaradio veti juuri uuden pohjanoteerauksen. Olivat haalanneet haastatteluun 70-luvulla vietnamista muuttaneen ja rakensivat mitä hatarimpia yhtäläisyyksiä haastateltavan ja nykyisten pakoloisten välille. Aivan kuin olisi edes millään tavalla verrattavissa aasialainen maahanmuuttaja ja somalit sun muut musulmaanisurffarit keskenään.

 5. Tämä kirjoitus pitäisi saada jonnekin ”neutraalille” www sivustolle luettavaksi suomen kielellä, koska kun koetan jakaa kavereilleni rähmispossun linkkejä niin 25% toteaa : erinomaista rähmis – hän kirjoittaa asiaa , ja toinen 25% valittaa että perkele miksi jaat tällaista rasismia sisältävää sivustoa – he eivät avaa rähmislinkkejä ennakkoluulojensa vuoksi.
  50 % ei sano juuta eikä jaata ja tuskin avaa mitään linkkiä jossa ei puhuta jääkiekosta tai oluesta tai verojen korotuksista/vähennyksistä. surullista.

 6. Afrikan väestöräjähdys on ihan länsimaiden aikaansaannosta. Ruoka-apu, lääkeapu, rokotukset ym. Kyllä luonto pitäisi huolen liikakansoituksen ehkäisemisestä jos sen annettaisiin pitää.

  • Kehitysapu takaa sen että tulijoiden tilalle syntyy pikavauhtia vähintään sama määrä potentiaalisia tulijoita ja ruletti pyörii niin kauan kunnes tukea myöntävän talous on sakannut tulijoiden tuhottua yhteiskuntarauhan.

   Aina välillä näkee tölsyssä jonkun Afrikkalaisen pienyrittäjän haastattelun jossa tämä ilmoittaa suoraan kehitysavun pilaavan paikallista elinkeinorakennetta, koska ilmaisia rääsyjä ja riisisäkkejä vastaan ei voi kilpailla markkinatalouden säännöillä. Eihän talous ja tuotanto voi lähteä tuollaisessa tilanteessa kehittymään niin, että pärjäisivät itsenäisesti. Luultavasti näin on tarkoituskin, koska maanosan luonnonvarojen hyödyntäminen on varmasti mietitty tarkkaan isojen poikien kaljoittelukerhoissa eikä niihin suunnitelmiin sovi taloudellisesti ja samalla sotilaallisesti vahvat entiset siirtomaat.

 7. Jokainen voi villeimmissä unissaan yrittää uneksia sitä rahasummaa mitä on syydetty kehitysapuna Afrikkaan, maailmanlaajuisesti ja Hölmölän mittapuulla. On kiva kiva -asia, että naisparoille alkuasukaskyliin on tehty ihan tavallinen pumppukaivo. Hyvä juttu!. Opetettu miehiä (pah), pitämään ne kunnossa, on jätetty varaosatkin. Niin kuin pitääkin tehdä. OK. Mikä on lopputulos. Kehitysapuihmiset menevät katsomaan, niin koko homma on ruosteinen paska! Äijät nukkuu palmun alla tai vetävät jotakin luomuhuumetta. Naiset kantavat kersa selkärepussa vettä päänsäpäällä maljakossa 20 km päässä (varovainen arvio). Äijät naivat yöllä emäntää leijonien karjuntojen säestyksellä. Emännällä kohta maha pyöreenä ja kärpäsiä pyörii ympärillä pirusti. Punainen Risti (FIFA) /korruptio
  tulee ja rokottaa luurankoisen tenavan….. jne, jne. Tämä oravanpyörää voi jatkaa loputtomiin………….
  No, tässä sitä ollaan. Maailma on viheliäinen paikka, paha paikka. Korjatkoon sen Jumala, sillä on enemmän ”palikoita”, kuin minulla tai yhdelläkään itkijänaisella/miehellä.
  Maailmaan syntyy joka päivä 200 000 ihmistä. Jos täällä meinataan yleensä kukaan olla ja hengittää. Pitäisi kuolla porukkaa ja rumasti sittenkin. Olenko peto. En olen realisti, inhorealisti.
  ”Meillä on unelma”.
  Me olemme kusessa!!!

 8. Tapahtumien kulku on suorastaan Raamatullinen, apostoli varoittaa kansaa pahan syntielämän seurauksista, kansa ei halua häntä kuulla, vaan ajaa pilkaten ja herjaten pois…kansa alkaa juhlia ja riekkua, palvoen pahuuden jumalia….JA ELÄVÄ JUMALA ANTAA VASTAUKSEN! 2vko ja demoniset laumat vyöryvät rajojen yli..

  Olli Immonen sanoi: ”tämä päättyy PAINAJAISEEN”…kansa ajoi herjaten ja pilkaten Ollin pois ja alkoi riekkua ”Unelma-konserttia”…nyt jumala antaa kansalle joka häntä pilkkasi, VITSAUKSEN!

  Vaikka meidät järkevät teurastetaan, tulee ”unelmoijienkin” elämä olemaan helvettiä, taitavat lopuksi jopa rukoilla kuolemaa vapauttamaan….tylyä, mutta totta

  • Mutta pakenmaan en rupea invaasion tieltä. Olento, joka jättää kotiseutunsa vastoinkäymisten tai elinolojen kurjistumisen vuoksi on alhaisinta kuviteltavissa olevaa pohjasakkaa.

 9. Jälleen kerran Tanskalaiselta hieno kirjoitus ja ulostulo! Hieno maa, kerrassaan. Alkeellisia kulttuureita tai uskoja ei pidä tänne Eurooppaan tuoda, Elfgrenin kirkumisesta huolimatta. Somalialaiset voivat ottaa huolekseen kaiken maailman ongelmat, koska he ovat niin helvetin päteviä neuvomaan muita asiassa. Sen olen taas viime päivinä huomannut.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here