Lapsiavioliitto aiheutti kaaoksen Mönsteråsissa

6
995

Emin, 21, on naimisissa serkkunsa kanssa. Serkku, syyrialaisen syntymätodistuksen mukaan 14-vuotias, on seitsemännellä kuulla raskaana. Ruotsin viranomaiset ovat mielenkiintoisten haasteiden edessä lapsiavioliittojen yleistyessä.

Sänky Aishan huoneessa blomstermålalaisessa asunnossa on siististi pedattu. Ikkunnanlaudalla käsinommeltu tyyny nojaa ikkunaan. Tyynyyn on painettu kuva rakastuneesta nuorestaparista. Kalmarin satamassa kuvatut Aisha ja Emin näyttävät onnellisilta. Aishalla on farkut ja soma valkoinen huntu, Eminillä on musta paita ja viimeisen päälle stailattu parta.

Onko kyseessä nuori rakkaus? Vai kenties lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Ruotsissa ei saa avioitua alle 18-vuotiaana. Seksin harrastaminen alle 15-vuotiaan kanssa luokitellaan aina lapsen raiskaukseksi. Ikärajat ovat tarkkoja ja yhteiskunnassa niille asetetaan suuri painoarvo.

Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla. Syyriassakin on lainsäädäntö, mikä edellyttää naiselta 17 vuoden ikää ennen avioitumista. Näin ainakin oli ennen sotaa. Nyt kun sota riepottelee maata, monet ryhmittymät ovat palanneet perinteisiin avioliittokuvioihin.

Emin on 21 ja Aisha vasta 14. Tai ehkä hän on 16. Aishan appiukon mukaan syntymätodistuksessa on virhe.

”Siinä seisoo, että hän on syntynyt vuonna 2002, mutta oikeasti hän on syntynyt vuonna 2000. On ihan tavallista, että syyrialaisissa papereissa on pieniä virheitä”, Eminin isä selittää.

Oli papereissa virhe tai ei, pariskunnan tapaus on aiheuttanut suuren kalabaliikin Mösteråsin kunnassa. Viime viikolla sikolätissäkin kerrottiin sattumuksesta sossun konttorissa. Nyt käy ilmi, että sattumuksessa oli kyse siitä, että sossun väki yritti erottaa pariskunnan, mitä seurasi suurkähinä konttorissa. Aisha huostaanotettiin väkisin ja vietiin Kalmarin lapsipsykiatrian klinikalle. Appiukko ja lapsivaimotta jäänyt Emin uhkailivat sossun virkailijoita, minkä jälkeen koko konttori jouduttiin evakuoimaan.

Konflikti sosiaalitoimen kanssa oli kuitenkin käynnistynyt jo paljon aikaisemmin.

Emin ja Aisha saapuivat Ruotsiin Eminin perheen kanssa joulukuussa 2015. Perhe sijoitettiin Blomstermålaan. Sossu oli heihin yhteydessä jo varhaisessa vaiheessa ja tiedotti, että lapsiavioliitot ovat Ruotsin lakien mukaan kiellettyjä. Viranomaiset kehottivat, että pariskunta ei asuisi saman katon alla.

Emin muuttikin maaliskuussa tuttavien luo Norrköpingiin ja Göteborgiin. Mutta pariskunta jatkoi seukkaamista.

”Teimme niin kuin käskettiin, emmekä asuneet yhdessä”, Emin sanoo.

Sossussa arvioitiin, että olisi paras antaa Aishan asua appivanhempiensa luona. Emin ja Aisha ovat serkuksia ja perhesiteet ovat hyvin läheiset. Eminin äiti on myös Aishan täti. Ruotsissa notkumisen aikana Aishasta on tullut kuin tytär hänelle.

Äiti vääntää itkua, välillä hysteerisestikin, kun hän kertoo, kuinka hänen miniänsä otettiin huostaan. Poliisikin oli tuolloin mukana ja kesti kauan, ennen kuin he saivat tietää, missä Aisha on. Äidin / tädin mukaan heillä on läheinen suhde – minkä myös heidän ystävänsä Ann Vilson vahvistaa.

”Siinä kodissa on niin paljon rakkautta. Toivon, että tekin voisitte nähdä ja kokea sen. Kuinka perhe voidaan hajoittaa näin julmasti. He eivät ole tehneet mitään pahaa”, Ann Vilson sanoo.

Nyt Aisha on sijoitettu tuntemattomalle paikakunnalle Kalmarin läänin ulkopuolelle. Tämä on tapahtunut vastoin hänen omaa tahtoaan, perhe väittää.

”Hän on seitsemännellä kuulla raskaana ja elää kuin vankilassa nyt”, Eminin äiti valittaa.

Hän ei voi käsittää, mitä perhe olisi voinut tehdä toisin.

”Me erotimme Eminin ja Aishan toisistaan, mutta se ei riittänyt”.

”Aisha ei halunnut lähteä heidän mukaansa. Miksi he veivät hänet”, Eminin isä ihmettelee.

Yhteydenpito sossun kanssa on ollut pelkkää väärinymmärrystä. Perheen mukaan he eivät ole ikinä uhkailleet ketään.

Viime viikon konflikti alkoi siitä, kun sossu ilmoitti, että Aisha huostaanotetaan. Isän mukaan Aisha järkyttyi, alkoi pelkäämään ja uhkasi hypätä sossun ikkunasta ulos. Tämä oli perheen mukaan uhkaus itsemurhasta.

”Huusin hänelle: ’Mitä sinä teet? Tule takaisin!’. Henkilökunta sanoi, että meidän pitää lähteä pois”, isä kertoo.

Tunnelma ei ollut mukava. Samaan aikaan kun ambulanssi tuli hakemaan Aishaa, myös Emin saapui paikalle. Poliisi otti Eminin kiinni.

”Kun näin lapseni poliisin kanssa, suutuin kamalasti”, isä sanoo.

Perhe uskookin, että ehkä sossun työntekijät tyhmyyttään kokivat isän raivon uhkaavana.

”Haluamme pyytää sossulta anteeksi, jos olemme tehneet jotain väärin. Mutta emme ole uhkailleet heitä. Ehkä tulkki, sosiaalivirkailija tai poliisi ovat ymmärtäneet väärin. En tiedä, mutta minä en ole tehnyt mitään”, Emin sanoo.

”Aloin pelkäämään ja tulin vihaiseksi, kun Aisha uhkasi hypätä ikkunasta”, isä sanoo.

Vähemmän yllättäen sossun versio sattumuksen kulusta on aivan toisenlainen.

”Sain puhelun, missä kerrottiin rikotusta ovesta ja suuresta kähinästä sossussa. Erityisesti päätöksen tehneet virkailijat olivat järkyttyneitä, koska he kokivat olonsa uhatuksi”, Mönsteråsin kunnan turvallisuuspäällikkö Claus Kempe kertoo.

Sosiaalilautakunta teki kovan päätöksen koko konttorin sulkemisesta ja sen siirtämisestä kunnantalolle.

”Uhkailuja on ollut ennenkin, mitä varten meillä on palkattuja vartijoita, mutta koskaan aikaisemmin ei sentään henkilökuntaa ole tarvinnut alkaa evakuoimaan. Noudatimme poliisin ohjeita, koska tiettyihin työntekijöihin kohdistui edelleen uhkakuva”.

Sattumuksella on ollut seuraamuksensa. Jatkossa virkailijoiden luo kuljetaan portin läpi ja vastaanottotiskin liukulasi-ikkunat korvataan suljetulla ikkunalla ja vierailijat joutuvat puhumaan vastaanottohenkilön kanssa mikrofonin välityksellä.

Tietenkin sattumuksella on ollut myös vaikutus Eminin ja Aishan elämään. Poliisi otti Eminin kiinni ja pidätti hänet epäiltynä laittomasta uhkauksesta ja ryhmään kohdistuvasta uhkailusta. Poliisi selvittelee tapausta edelleen.

On edelleen epäselvää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan Aishalle. Toimittelijat olivat yhteydessä Aishan edunvalvojaan, mutta hän ei suostunut kertomaan mitään.

Myös Mönsteråsin sossussa leikitään mykkäkoulua.

”Emme voi kommentoida yksittäistapauksia, enkä edes tiedä kaikkia yksittäisiä asioita”, Mönsteråsin kunnan sossun päällikkö Christina Samuelsson sanoo.

Aishan ja Eminin nimet on muutettu tätä juttua varten.


6 KOMMENTTIA

  1. Kulttuurista marxismia puhtaimmillaan, järjellisien arvojen, järkevään suojeluun perutuvien lakien ja tapojen mädättäminen ja lopulta romahduttaminen. Lopputuloksena pelkkää eläimellistä raakuutta ja perversioita, joita selitellään ”1Suureksi Rakkaudeksi”.

  2. Eiköhän siinä käy niin että aikanaan kun tämä aisha synnyttää niin hänen lapsensa huostaanotetaan lain mukaan ja siitä sitten isä reihaantuu ja joutuu vankilaan. Mutta kiistää syyllisyytensä kun sharia laki on Ruotsin lain yläpuolella. Hänhän vain suojeli perhettää ja jos siinä sivussa kuoli joku ruotsalaisnen niin se on heidän tapansa ja se pitää hyväksyä.

  3. ”Aloin pelkäämään ja tulin vihaiseksi, kun Aisha uhkasi hypätä ikkunasta”, isä sanoo….

  4. ”Kauniit ja rohkeat” -formaatti muslimilaisittain. Hitsi, kun on helppoa, tämä ”pakolaisten” kotoutus, kun ovat aivan eri ulottuvuudesta. Niin… Arabimaissahan on sangen tavallista, että aviopuoliso vaihtaa vaimon vaipat. Enkä tosiaankaan tarkoita ”vääräuskoista” omaishoitajaa, joka tekee sen työn, joka kuulu(isi)u tälle yhteiskunnalle jolle kanttikset maksavat ”huviveroa” pelle-hallituksen sekä jopo -sauli edesottamusten päivittelystä (###****##). Sen sijaan ”identtiteettikriisissä” painiskelevat suvakki -päättäjät lapioivat rahaa rullahuulille herätyskokouksellisessa hurmostilassa puhuen ”kielillä”, josta ei ota kuin piru selvän. Tässä leikissä kunnostautuu eritoten satanisti-kirkkomme, joka on tehnyt ”rauhan” vihollisensa kanssa, koskapa tätä ei voi tuomita… ymmärtää, ymmärtää vain ja jatkaa dialogia. Ja yhtä kaikki ”siivethän” ”heilläkin” on, kuten lepakollakin – tämä pirun pääskynen – , joka siten täysin vertautuu ”lintuihin”, kun tuuli heiluttelee niidenkin siipiä. Tässä kirkkokuntamme yhteistuumin konttaa (viini) tämän tulkinnan takana, joka oikein ”olennoissa” luettiin Charles Darwinin ”Evoluutioteoriasta”, mutta se ”suuri pammaus” jätettiin toiseen ketaan, kun pitää Raamattuakin ”päivittää” tämän päivän haasteita vastaavaksi. Paljon on jo sivuja revitty, eikäpä se ole vaikeaa kun paperikin on ohkaista kuin ”pierunkuori”.

  5. Tulevaisuus tuo tuolle parille vielä anakin tusinan lapsia, ehkä enemmänkin. Syntyvien lasten älykkyyteen vanhempien noin läheinen sukulaisuussuhde (serkukset) vaikuttaa tunnetusti ikävällä tavalla. Odotettavissa on sukupolvesta toiseen paljon sosiaalitoimen apua tarvitsevasta suvusta – ei enää pariskunnasta. Tyypilliseen lässyyn tyyliinsä Ruotsi antaa heidän taatusti inhimillisistä syistä palata samaan sänkyyn. Käy kuten Tanskassa; alaikäisen nainut mies vaati ihmisoikeukisiensa kunnioittamista ja niihin hänen oikeukiinsa kuului alaikäisen tytön naiminen. Tytön ihmisoikeuksista ei ollut juttua.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here