Ruotsi: Naisten kokema turvattomuuden tunne on hälyttävä ilmiö

10
944

Melkein joka kolmas nainen tuntee olonsa turvattomaksi liikkuessaan ulkona iltaisin. Useampi kuin joka kymmenes on löytänyt toimivan ratkaisun pelkonsa kanssa elämiseen – he eivät enää mene ulos.

”Tämä on karmea lukema”, Rikostentorjuntaneuvoston pääjohtaja Erik Wennerström sanoo.

Naisten kokeman turvattomuuden tunteen kasvu ei ole koskaan ollut näin suuri neuvoston vuodesta 2006 teettämien kyselyiden historiassa. Viime keväänä tehdyssä kyselyssä 31% naisvastaajista ilmoitti, että he pelkäävät aika tai hyvin paljon liikkuessaan omalla asuinalueellaan iltaisin. Kasvua vuodesta 2015 on komeat 25%.

Pelkoa tuntevat eniten nuoret ja vanhemmat naiset. 12% naisista tuntee olonsa niin turvattomaksi, että he lopettaneet ulkona liikkumisen iltaisin.

”Tämä tarkoittaa sitä, että jäävät paitsi osasta normaalielämää. Heidän liikkumavapautensa rajoittuu vakavasti, eikä kenenkään tarvitsisi tuntea näin”, Wennerström sanoo.

Feministihallituksen sisäministeri Anders Ygemanin (S) mielestä kehityssuunta on ”vakava”.

”Tavoitteemme tietenkin on parantaa naisten turvallisuutta ja nyt kehitys kulkee päinvastaiseen suuntaan, mikä tarkoittaa sitä, että meidän on ryhdyttävä lisätoimiin”, ministeri runoilee.

Hän muistuttaa, että tiettyjen rikosten kohdalla rangaistusasteikkoa on jo tiukennettu, poliisille on järjestetty lisäresursseja ja poliisin läsnäolo erityisen värisevillä alueilla on lisääntymässä.

Feministihallitus haluaa myös kiristää seksuaalirikoksia koskevaa lainsäädäntöä.

”Tarvitsemme parempaa lainsäädäntöä, mitä feministihallitus tulee ehdottamaan. Kiinnijäämisriskiä on lisättävä esimerkiksi haasteellisten paikkojen kameravalvontaa poliisien määrän lisäämistä näissä paikoissa”, Ygeman sanoo.

Erik Wennerströmillä ei ole antaa mitään selitystä turvattomuuden rajuun kasvuun edellisestä mittauksesta. Hän kuitenkin vihjaa pariin mahdolliseen selitykseen. Erityisesti naiset ovat huolissaan joutumisesta hyökkäysten ja pahoinpitelyjen kohteeksi, missä yhteydessä tehdään myös useimmiten myös seksuaalirikoksia.

Seksuaalirikosten uhriksi joutuneiden naisten määrä on kolmessa vuodessa enemmän kuin tuplaantunut, 1,4%:sta kolmeen prosenttiin maan naisväestöstä (mikä antaa naisille perustellun syyn pelätä turvallisuutensa puolesta).

”Tämä kasvu on karmea”, Wennerström sanoo.

Toinen mahdollinen selitys naisten turvattomuuden tunteen kasvulle saattaa olla se, että naisten ahdisteluista julkisilla paikolla, esimerkiksi viime kesän festivaaleilla, on puhuttu paljon.

”Meistä tilanne on hälyttävä, mutta en osaa tarkkaan sanoa, mitä meidän oikein pitäisi tehdä”, Wennerström sanoo.

Kun tarkastellaan koko 16 – 79-vuotiaan väestön kokemaa turvattomuuden tunnetta, 19% kyseisestä ikäryhmästä kertoo tuntevansa olonsa turvattomaksi omalla asuinalueellaan. Tässä on nousua 4% edellisvuodesta.

”Tämä on kyllä selkeä merkki feministihallitukselle, jonka pitäisi ryhdistäytyä rikollisuuteen puuttumisessa. Toimenpiteiden loistaessa poissaolollaan turvattomuus lisääntyy. Luulen, että tämä kertoo siitä, että poliisi ei tuhlaa aikaa arkipäivän rikollisuudelle”, vuosina 2006 – 2014 oikeusministerinä toiminut Beatrice Ask (M) sanoo.


Kuitataan tämä uutinen kuten ”koomikko” Magnus Betnér teki Ikean teknisen vian jälkeen: Ruotsi ei ole koskaan ollut turvallisempi paikka kuin nyt.


LÄHDEAftonbladet
JAA

10 KOMMENTTIA

 1. Olen kyllä samaa mieltä tämän artikkelin kanssa. Itse Kistassa katselin kuinka kaikki valkoinen väestö hävisi kaduilta kun tuli pimeää, eli noin klo 19. Sen jälkeen bussipysäkkien katokset ja ostoskeskusten deustat miehitti musta muta.

 2. Mutta suvakithan ovat sanoneet ettei saa antaa pelolla valtaa, ei ole mitään pelättävää paitsi pelko?
  Vihervasemmistofeministisuvakit voisivat näyttää esimerkkiä ja mennä todistamaan rauhanuskonnon ja monikulttuurisuuden hyvyyttä vuorokauden joka hetkenä ottaen julkiset tilat, koulut, puistot, kuppilat ja kadut ”hallintaan ja omistukseen” jatkuvalla ja näkyvällä pelottomalla läsnäolollaan 2 henkilön naispartioilla vähintään kilometrin välein ettei henkilöresursseja hukata.

 3. Ruotsin vihervasemmistohomot ja feministit on aikaa sitten laittaneet kehitysmaamuslimit omien naisten, lasten ja vanhusten edelle ja maksavat siitä huomattavia summia veroina ja inhimillisen kärsimyksen määrää ei voi edes mitata. Sitten ihmettelevät kun porukka alkaa oireilemaan…voi järjen köyhyyttä.

 4. ”Feministihallitus haluaa myös kiristää seksuaalirikoksia koskevaa lainsäädäntöä.”
  ”Lainsäädäntö” on eräs parhain tapa ”lume -vaikuttaa” johonkin ongelmaan. Muslimit eivät muuta tapojaan sillä, että ”maallisessa” laissa pilkun paikkaa siirretään.
  ruotsin feministihallitus nyt ja sosiaalidemokraatit ovat luoneet helvetin ruotsalaisille naisille ja tytöille. Lyhtypylväiden tulisi kutsua ensijassa heitä.

 5. Eipä ihme, että ruotsalaiset naiset tuntevat itsensä turvattomiksi. Jos verrataan Ruotsin rikostilastoja vuodelta 2015 Suomen vastaaviin vuodeltai 2012, sieltä löytyy seuraavia lukuja:
  Poliisille ilmoitettujen raiskausrikosten määrä: Ruotsi 6 000 Suomi 900
  Tuntematon tekijä Ruotsi 70 % Suomi 17 %
  Tekopaikkana julkinen tula/ulkotila Ruotsi 60 % Suomi 25 %

  Ruotsalaisnaisella oli siis suomalaiseen verrattuna suunnilleen 3,5 kertainen todennäköisyys joutua raiskatuksi, mutta peräti 15 kertainen todennäköisyys joutua ulkona tuntemattoman raiskaamaksi.

  • Ruotsi taitaa olla sivistyneessä maailmassa ainoa maa jossa nykyään tuntemattomien tekemät puskaraiskaukset ovat yleisin raiskausten muoto. Kukin voi itse miettiä mistä tämä yleensä kehitysmaissa näkyvä trendi johtuu.

 6. Ehkä johtaa feminismin vähenemiseen. Tytöt ovat kotona sen sijaan että olisivat kaatokännissä baareissa monen eri miehen kanssa.

 7. Tällaiset selvitykset ovat ainakin yhtä tärkeitä kuin rikostilastot. Riskostilastojen perusteella voi olla vaikea arvioida, miten rikollisuus todellisuudessa vaikuttaa ihmisten arkeen. Tässä on siitä ihan konkretiaa, kun nähdään, miten monen käytökseen se vaikuttaa.
  Toiseksi, rikostilastojen muutokset eivät muutenkaan kerro koko totuutta muutosten suuruudesta. Nimittäin sitä mukaa kun koettu uhka kasvaa, ihmiset muuttavat käytöstään turvallisuushakuisempaan suuntaan. Tällöin rikokset eivät kasva samassa suhteessa uhkan kasvun määrän kanssa. Jos jossain esim. raiskausmäärät kaksinkertaistuvat, saattaa raiskauksen riski silti vaikkapa kymmenkertaistua. Ihmiset vain ovat tulleet varovaisemmiksi, joten harvempi altistuu riskille.

 8. Vaalipuheisiin ryhtyy nyt ennen tulevia vaaleja ihan kaikki suvakit, valehtelevat olevansa huolissaan ja blaa blaa. On NÄHTY, mitä politiikkaa he tosiasiassa kannattavat, joten ei anneta silmien sumentua.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here