Hiihtosponsorin mainos sai mielikuvitukset laukkaamaan

17
1026

Yksittäisten kansalaisten vilkas mielikuvitus synnytti mielleyhtymiä, minkä vuoksi Norjan hiihtomaajoukkueen sponsori, ampumatarvikkeita valmistava Nammo, päätti keskeyttää näyttävän mainoskampanjansa.

Lehtimainos, jossa Norjan mäkijoukkueen miehet ja naiset seisoivat suoraryhtisinä katse tiukasti taivaalle suunnattuna Norjan lipun liehuessa ylväästi taustalla, on päätetty vetää pois.

Päätöksen takana on se, että joidenkin mielestä mainos muistutti natsipropagandaa.

Kyseinen kokosivun mainos julkaistiin Verdens Gang -lehdessä helmikuun 24. päivä.

Kuvassa on suuri otsikko ”Vain taivas on rajana”, ja sen alla lukee pienellä ”Kullankiilto silmissä katseet täynnä toivoa Norja jälleen kerran hyppää kohti taivaita. Me toivotamme teille hyvää onnea”.

Pöyristyjien reaktioita ei tarvinnut kauaa odotella, kun tyrmistyneiden kommentoijien mielestä mainos muistutti 1930- ja 1940-luvuilla käytettyä poliittista propagandaa.

Totalitäärisiä liikkeitä tutkiskellut historioitsija Nik Brandal sanoo, että hän ymmärtää mainoksen synnyttämiä reaktioita.

”Luulen tietäväni, mitä Nammo ajoi takaa. Tässä on sellaista vanhan ajan estetiikkaa, mihin ihan selkeästi on tahdottu yhdistää norjalaisuutta ja perinteitä”, Nik Brandal sanoo ja toteaa, että mainos muistuttaa klassista poliittista mainosta.

Brandalin mielestä mainokseen liittyy useita ongelmallisuuksia.

”Leuka pystyssä eteenpäin katsovat reippaat nuorukaiset yhdistetään totalitäärisiin liikkeisiin. Mainos on helppo sekoittaa NS:n (Norjan kansallissosialistisen Nasjonal Samling -puolueen) 30- ja 40-luvun mainoksiin”, Brandal kertoo.

Hänestä on myös ongelmallista, että Norjan hiihtoliitto yhdistetään aseteollisuuteen.

”Norja on käyttänyt miljoonia rakentaakseen rauhan maan. Urheiluliike ja se, että valitsemme mieluummin rauhanomaisen kilvoittelun aseisiin tarttumisen asemasata, on ollut olennainen osa tätä työtä”, Nik Brandal jatkaa.

Noussut haloo ei jäänyt noteeraamatta ja nyt mainos on vedetty pois.

Nammon tiedottaja Sissel Solum vannoo, ettei yrityksellä ollut mitään matalaotsaisia taka-ajatuksia mainoksen kanssa.

Hän kertoo, että yritys ei halua itseään yhdistettävän nazistipropagandaan. Tästä syystä tiistaiaamupäivällä pidetyssä hätäkokouksessa päätettiin mainoskampanjan keskeyttämisestä.

Tiedottaja kertoo, että mainos oli tehty yhdessä mainostoimiston kanssa ja sillä oli Norjan hiihtoliiton hyväksyntä.

”Valitettavasti kukaan ei tullut ajatelleeksi tällaista aikaisemmin. Me emme nähneet kuvassa kuin meidän ylpeät mäkihyppääjämme ja Norjan lipun. On kauhean surullista, että jotkut ovat nähneet kuvassa jotain muuta. Suhtaudumme kritiikkiin vakavasti ja emme tule enää käyttämään mainosta”, Sissel Solum lupaa.


17 KOMMENTTIA

 1. Tulevaisuuden Norjassa parta-ankkurit vetäisee natsitervhdyksiä… Tosin Norjan lippu lienee silloin kielletty ja tilalla on joku terroristien kyltti…

 2. No, tämä mainos kyllä kieltämättä flirttailee totalitaristisen estetiikan kanssa. Mieleen tulevat niin natsistinen kuin kommunistinen kuvasto. En minä ainakaan kaipaa minkään väristä sosialistinostalgiaa, vaikka mainostaja saa minun puolestani tehdä tässä tapauksessa omat valintansa.

  • Ei fasismia ja natsismia tarvitse sen kauempaa etsiä kuin eurostoliitosta ja sen ytimestä, keskuspoliitbyroosta. Siellä on nimittäin vireillä hanke, jolla pyritään teilaamaan Marine le Penin ehdokkuus presidentinvaaleissa. Yritys on keskittynyt tekosyin hakemalla hakemaan mielikuvituksellisia aiheita siihen, ettei hän voisi enää olla ehdokkaana. Demokrartian mallimaissa Ranskassa ja USA:ssa (Trumpin ”koulukiusaaminen”) on siis tällaista joukkutuherrusta, mikä ei päivänvaloa eikä historiankirjoitusta tule kestämään. Demokraatteina esiintyvät punaviheriät ovatkin kaikkea muuta kuin esittävät olevansa!

 3. On vaarallista olla ylpeä omasta maasta ja kansasta…valkoihoisen leuka ja katse tulee olla suunnattu kohti maata, alistuneesti ja nöyrästi.

 4. On oltava sokea, ellei kuvan asettelua kykene yhdistämään natsipropagandaan! En tunne Norjan lakeja, mutta olen varma, että kuvan tekijöitä on mahdoton saada vastuuseen teostaan oikeudessa, koska tässä ei käytetä sanallista kiihottamista. Paras lopputulos siis oli, että kuva vedettiin alas vihaisen palauteryöppeen perusteella!

  • Jep. Ja sanan- ja ilmaisunvapauden nimissä väärät mielipiteet ja mainoskuvat onkin sensuroitava sosialistien viitoittaman tien mukaisesti.

   Minusta on jotenkin tahattoman koomista, että erilaisten ammattiloukkaantujien ja muun tärähtäneistön mielipiteet jaksetaan ottaa kuolemanvakavasti. Itse olisin hiihtoliitosta lähtien kohautellut olkapäitä ja kysellyt, että ”mitäs sitten?” Ja Trumppilaisittain olisin heitellyt jonkin nihkeän ja epämiellyttävän vastakysymyksen loukkaantujien oman päädyn mahdollisesta puhtoisuudesta.

   Nykyään nimittäin eniten tuntuvat loukkaantuvan ja ärhentelevän ne, joilla on eniten selvitettävää niiden asioiden saralla, joiden puolesta ovat omasta mielestään taistelemassa. Esim. juuri sananvapauden suunnalla.

   • Sponsorin olisi pitänyt kertoa että automaattinen värikalibrointi valkaisi kuvassa olevat arabi- ja afrikkalaistaustaiset ja kuva tuli itseasiassa alihankintana irakilaiselta mainostoimistolta joka vastasi Gerald Bullin suunnitteleman Bagdad-gunin ja islam-satelliitin mainoskampanjasta 😉
    Jopa Pakistan ja Iran pyrkivät toimittamaan muslimit ja juutalaiset kiertoradalle ja sen vastustaminen on varmaankin rasismia ja islamofobiaa, vain taivas on rajana muslimille – kyllä KELA maksaa?

    • Tämähän kuulostaa varsin fiksulta selitykseltä kun sitä vertaa ”suvaitsevaiseen” liturgiaan.

     Tärähtäneistölle nimittäin kelpaa millainen tahansa olkiukko ja kaukaa haettu selitys loogisen ja ilmeisen selityksen asemesta kunhan se palvelee omaa agendaa.

  • On oltava yksisilmäinen, jos ei näe, että selvää sosialistista realismiahan tuo kuva edustaa. Edesmennyt neukkula ja Maon Kiina olivat täynnä näitä yhdessä rivissä yläviistoon tuijottajia joiden takana hulmusi aina punalippu.
   No, Irtautuja tietysti on sellainen yksisilmäinen, ellei suorastaan puusilmä, että hän ei tätä kaikkein käytetyintä ja levinneintä kontekstia näe eikä ymmärrä.

 5. Tästä ne pöyristyjähörhöt saa vain lisää vettä myllyynsä, kun huomaavat että koko yhteiskunta pyörii heidän pillinsä ympärillä.

  • Niinpä.

   Siksi minusta ainakin on niin ihmeellistä, että miksi näitä pitäisi kuunnella näin herkällä korvalla, varsinkaan kun moisten tahojen yleinen kontribuutio yhteiskunnan tasapainoiselle jatkuvuudelle tai nettoveronmaksuun on joko pyöreä nolla tai voimakkaan negatiivinen.

   Kyllä suoraselkäisten, selkeiden (kansallisten) johtajien pitäisi ärähtää ja kysyä, että mitäs porukkaa te olette loukkaantumaan ja millä helvetin mandaatilla?

 6. Aika kiva isänmaallishenkinen kuva, vaikea ymmärtää miksi tuollainen pitäisi estää.
  Tällainen sensuurimeininki kuvastaa pikemminkin länsimaisen yhteiskunnan rappiota, ei saisi olla ylpeitä maansa ja sen ihmisten saavutuksista.

 7. Kerrassaan tyylikäs kuva! Joka siitä loukkaantuu, voi työntää päänsä kameli eläimen peräaukkoon. Siellä se tulevaisuus on.

 8. siinä pitäisi tietysti olla Norjan lipun päällä seisovia vaaleita naisia arabien ja neekerien kourittavana, norjalaista miestä voisi edustaa ehkä joku tunnettu rusettikaula muotihomo Ruotsista.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here