”Onko uhrin tausta tekijän taustaa tärkeämpi?”

14
999

Minkä vuoksi etninen tausta on tärkeä rikoksen uhrien kohdalla, mutta merkityksetön rikollisista puhuttaessa, ihmetellään Göteborgs-Postenin pääkirjoituksessa. Tästä tulee helposti sellainen tunne, että tulijataustaiset saa esittää ainostaan uhreina.

Ihmiset eivät juuri turvallisuudella päätään vaivaa, paitsi sitten, kun alkaa valkenemaan, että turvallisuus on menetetty. Samaan aikaan kun ihmiset tuntevat olonsa yhä turvattomammaksi (rikoksentorjuntaneuvosta kansallisen turvallisuustutkimuksen mukaan), lain ja järjestyksen ylläpidosta tulee äänestäjille aikaisempaa tärkeämpi kysymys. Kesäkuussa 2016 1% ruotsalaisista äänestäjistä piti turvallisuutta kaikkein tärkeimpänä kysymyksenä. Puoli vuotta myöhemmin, tammikuussa 2017, heidän määränsä oli jo 11% (tutkimuslaitos Ipsosin kysely).

Turvallisuus on ollut useiden vuosien ajan tärkeimpien asioiden Top 10-listan ulkopuolella, mutta nyt se on jo neljänneksi tärkein kysymys. Voisiko olla niin, että kansa haikailu lain ja järjestyksen perään perustuu väärinkäsitykseen? Ei ole alkuunkaan tavatonta, että paremmin tiedostavat selittävät koetun turvattomuuden tunteen olevan enemmän tai vähemmän perusteetonta, koska rikollisuushan vähenee koko ajan! Tätä tukee Rikoksentorjuntaneuvosto Brån tuore raportti rikollisuuden kehityksestä Ruotsissa vuoteen 2015 asti. Sen mukaan kokonaisuutena tarkastellen rikollisuus vähenee (ja tärähtäneistön riemulla ei ole rajoja, kun rasistit jäivät taas kiinni valehtelustaan).

Ihmisten huolen vähättely sillä perusteella, että kokonaisuutena tarkastellen rikollisuus on vähentynyt, on kömpelö silmänkääntötemppu, koska tällöin kiistetään fakta, että rikostyyppejä on useita ja ne ovat luonteeltaan erilaisia. Se, että varkauksien määrä vähenee, ei hirveästi lohduta seksuaalirikoksen uhriksi joutunutta.

Viime tiistaina julkistetun Hölmölää myöten noteeratun raportin mukaan rikoksien uhreiksi joutuneiden määrä on laskenut vuoden 2005 jälkeen, etupäässä omaisuusrikosten määrän laskun ansiosta. Mutta kun puhutaan henkilöön kohdistuvista rikoksista, jotka tulisi luokitella luonteeltaan pahemmaksi rikollisuudeksi, samaa kehitystä ei enää havaita. Esimerkiksi niin seksuaalirikokset kuin pyssyillä tappamisetkin ovat yleistyneet.

Brå on tarkastellut, millaiset ryhmät joutuvat herkimmin minkäkinlaisen rikollisuuden uhreiksi. Kaikkein haavoittuvimmat ryhmät – nuoret, yksinäiset ja työttömät – päätyvät yleisesti ottaen muita useammin rikosten uhreiksi.

Brå havaitsi, että useimmissa näistä ryhmistä rikoksen uhriksi joutumisen todennäisyys oli laskenut, varsinkin ryhmissä työttömät ja nuoret 16 – 24-vuotiaat. Sen sijaan ”Ruotsissa ulkomaalaisille vanhemmille syntyneiden” ryhmässä nähtiin 4:n prosenttiyksikön nousu. Tämä ryhmä on yliedustettu, kun puhutaan uhkailujen, kiusaamisen ja seksuaalirikoksen uhreiksi joutuneista.

Uhrien jakaminen eri ryhmiin on perusteltua, jotta voidaan hankkia tietoa, mitä voidaan käyttää kohdennettuihin ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin. Kuitenkaan pelkästään uhreihin keskittyminen ei riitä, jos oikeasti halutaan vähentää rikollisuutta yleisellä tasolla ja erityisesti henkilöön kohdistuvia rikoksia. Tietenkin tarvittaisiin tietoja kepposten tekijöistä, mutta tässä vaiheessa tutkiskelijat tyytävät enää jakamaan tekijöitä sukupuolen mukaan, tai hyvänä päivänä saatetaan höpistä jotain sosioekonomisista tekijöistä. Herra paratkoon, jos joku haluaisi tietää jotain rikollisten taustaisuuksista!

Oikeusministeri Morgan Johansson (S), jonka vastuualueeseen nämä asiat kuuluvat, ei pidä tätä tietoa relevanttina, eikä hän nähnyt mitään syytä laittaa Rikoksentorjuntaneuvostoa tutkimaan rikollisten taustoja.

Minkä vuoksi etninen tausta on tärkeä rikoksen uhrien kohdalla, mutta merkityksetön rikollisista puhuttaessa? Tästä syntyy helposti tunne, että tulijataustaiset saa ainoastaan esittää uhreina.

Aleksandra Boscanin
pääkirjoitustoimittaja, Göteborgs-Posten


14 KOMMENTTIA

 1. Niin hyvännäköinen likka, että olen hänen uhrinsa. *En kuitenkaan tässä sen enelmälti omaa rumuuttani kuvaile, koskapa ne piirteet kuuluvat yleisten käymälöiden seinille.
  Vakavasti ottaen: Mitä viisas kansa auttaa, kun poliisi ei ajattele edes istumalihaksillaan. On sen seitsemänsataa klanipäätä päästämässä aivopieruja kääntäen jokaisen selväjärkisen asian päälaelleen. Ja päällepäätteeksi ollaan kansalaisille ollaan tarjoamassa hulluinhuoneelle passitusta. Tuntien maailmaa ja sen ihmiskuntaa on olemassa eräs peruspaalu ja merkki siitä, että se joka sanoo ja melskaa siitä, että joku ihminen on vietävä hoitoon psykiatriselle pakkohoitoon… On tämä kuvastanut aina sitä, että silloin on tämä asianomainen henkillö joka toisille hoitoa on tarjoamassa vietävä hänet itsensä piipaa-autolla sinne mistä puhe on. Suomi on siitä hyvä maa, ettei kusi nouse ”Suomi-Neidon” päähän, vaan se ON ja PYSYY siellä ”ALAPÄÄSSÄ”. Näin on AINA ollut ja näin tulee AINA olemaan!!!
  Ja jos ette osaa tuosta repiä, menkää kiertokouluun ja käykää se väärinpäin!!!

  • No, Irtautujan lukutaitohan on tunnetusti heikko, kuten hän tässä itsekin tunnustaa. Ja faktapitoisen asiatekstin lukeminen on hänestä epäilemättä erityisen rasittavaa. Kaikesta vaikeudesta huolimatta kannattaisi kuitenkin ponnistella, jotta se ymmärrys edes hitusen parantuisi.

   • Kyse ei ole lukutaidosta, vaan siitä, etten halua uhrata paljoa ajastani pitkälle rasistiselle liirumlaarumille.

    • Jos puolentoista liuskan lukemiseen menee paljon aikaa, niin kyllä se kertoo huonosta lukutaidosta.

    • Jotakin kertoo myös jos Göteborgin suurimman paikallislehden pääkirjoitus on rasistista liirumlaarumia.

  • Miksi sitten vaivaannuit kommentoimaan? Jos ei ole muuta kommentoitavaa, kuin oman idioottimaisuutesi korostaminen, niin pidä vain pääsi kiinni.

   Kapish?

 2. Nyt kun Le Pen on määrätty syytteeseen siitä, että on paljastanut kaikille mullahien rikokset, niin punavihreät idiootit eurostoliitossa eivät tajua, että tällä keinolla koko eurostoliitto saadaan nurin, eikä yhtään liian myöhään. Onnea lännen ja idän oikeistolle, te teitte sen, nyt alkaa loppulaskenta neuvostoliiton jälkikuvatukselle.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here