Rikollisryhmien määrä kasvaa rajusti EU:ssa

0
152

Socta 2017:ssa, EU:n vakavaa ja järjestäytynyttä rikollisuutta koskevassa uhka-arviossa, kerrotaan EU:n alueella toimivien rikollisjärjestöjen olevan kaikkea löyhien kaveriporukoiden ja suurten kansainvälisten liigojen välillä. Vain noin 60% näistä rikollisjengeihin kuuluvista on EU-kansalaisia.

Europolin arvion mukaan tälläkin hetkellä Euroopassa toimii reilut 5.000 seurannassa olevaa rikollisjärjestöä. Vain neljä vuotta sitten vastaava luku oli 3.600. Nousua selittää osittain Europolin parempi tuntemus järjestäytyneestä rikollisuudesta.

”On nähtävissä merkkejä myös muuttuvsita rikosmarkkinoista ja uusien pienempien ryhmien ja ihan yksittäisten toimijoiden syntymisestä”, Europolin johtaja Rob Wainwright sanoo.

Järjestäytynyt rikollisuus puuhastelee muun muassa papereiden väärentelyn, rahanpesun, aseiden salakuljetuksen, ihmiskaupan, huimausainekaupan ja laittomien tavaroiden ja palveluiden verkkokaupan parissa. Usein liigat keskittyvät useampaan kuin yhteen rikostyyppiin.

Viime vuosina ihmissalakuljettelusta on tullut yksi tuottoisimmista ja suurimmista rikollisen toiminnan muodoista EU:n alueella. Vuoden 2015 suuren tulija-aallon aikana ihmisten salakuljettelulla tahkottiin noin 5,7 miljardin euron tili. Nyt kun unelmoijien kauhistuksesti tulijavirtoja on tukittu, voittojen arvioidaan laskeneen viime vuonna 2 miljardiin euroon. Tästä huolimatta ihmisten salakuljettelu on edelleen erinomainen bisnes rikollisverkoistoille ja sitä voidaan verrata huimausainekauppaan.

Ihmissalakuljetteluun olennaisesti liittyvä papereiden väärentely on kasvanut niin määrällisesti kuin laadullisestikin. Useimmat salakuljetettavat reissaavat myöhemmässä vaiheessa mystisesti hukkaan joutuvilla aidoilla passeilla, joiden oikea haltija on tulijan näköinen. Toiset turvautuvat väärennettyihin tai varastettuihin passeihin, henkilöllisyystodistuksiin, viisumeihin, oleskelulupiin, turvapaikanhakijan asiakaskorteilla ja ajokorteilla.

Usein ihmisten salakuljettelun ja ihmiskaupan välillä nivoutuvat toisiinsa, ja lapsia ja aikuisia käytetään muun muassa pimeissä töissä ja prostituutiossa.

Europolista todetaan myös, että ero laillisen ja laittoman toiminnan välillä hämärtyy koko ajan. Tästä mainitaan esimerkkeinä taksi- ja rekkakuskien sekaantuminen salakuljetteluun.


LÄHDEDagens Nyheter
JAA

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here