Tulija toikkaroi pommin kanssa Oslon keskustassa

2
404

Pommin kanssa Oslon Grønlandissa lauantai-iltana toikkaroinutta venäläistä nuorukaista epäillään räjähdysainerikoksesta. Poliisi tuhosi pommin yöllä räjäyttämällä.

Nuorukainen on saapunut vanhempiensa kanssa vuonna 2010 ja perhe hakee edelleen sinnikkäästi asyyliä. Poliisin turvallisuuspalvelu PST:lle nuorukainen on entuudestaan tuttu ja hänen kerrotaan ilmaisseen tukeaan terroriristijärjestö Islamilaiselle Valtiolle.

17-vuotias Venäjän kansalainena ja asyylinvonkaaja otettiin kiinni lauantai-iltana kassin kanssa, jossa oli 30 x 30 senttinen esine, mikä osoittautui räjähteeksi.

”Häntä epäillään laittoman räjähdysaineen hallussapidosta”, syyttäjä Signe Aaling sanoo.

Iltapäivällä PST:n johtaja Benedicte Bjørnland ilmoitti kohottaneensa Norjan terrorivalmiutta.

”Menemättä tarkemmin yksityiskohtiin, hän on herättänyt huolta jo aiemmin”, PST:n johtaja sanoi ja kertoi nuorukaisen notkuvan Oslossa.

Iltapäivällä pidetyssä lehdistötilaisuudessa kerrottiin, että nuorukainen otettiin kiinni yleisövihjeen perusteella. Nuorukaisen räjähde oli alkeellinen ja sen tuhovoima olisi ollut rajallinen.

”Ei ole varmuutta, aikoiko 17-vuotias tehdä terrori-iskun. On todennäköistä, että iskut Ranskassa, Saksassa, Venäjällä ja Ruotsissa innostavat muita”, Bjørnland sanoi.

”Nyt on tärkeää saada selville hänen suunnitelmansa ja se, onko muitakin henkilöitä sekaantunut tähän”.

Poliisi tuhosi nuorukaisen pommin räjäyttämällä sunnuntain vastaisena yönä kello 00.30. Pamaus kuului laajalla alueella Grønlandissa ja Oslon keskustassa.

PST:stä kerrotaan, että nuorukaisen kanssa on tehty ennaltaehkäisevää työtä, minkä tarkoitus on ollut estää ääri-islamilainen toiminta ja terrorismi.

Terrorivalmiutta on korotettu kahden kuukauden ajaksi.

”Tämä on uhkakuvan hienosäätöä. Tämä liittyy niin tähän sattumukseen, mutta myös kansainväliseen kehitykseen, mitä olemme nähneet Ruotsissa”, Bjørnland sanoo ja viittaa Tukholman perjantaiseen terrorisattumukseen, mikä vaati koiran ja neljän ihmisen hengen.

Millaisia yhteyksiä 17-vuotiaalla on ääritoimintaan?

”Minulla ei ole tästä mitään tietoa. Tämä on osa tutkintaa”.

Onko ketään muita kuulusteltu?

”Useita muita samasta porukasta on kuulusteltu”.

Syytetäänkö häntä terrorismirikoksesta?

”Ei, vaan epäilyt koskevat materiaalin hallussapitoa, mikä on tarkoitettu kepposiin, joista voisi seurata ihmishenkien menetyksiä”, syyttäjä Signe Aalling muotoili.

17-vuotiasta nuorukaista tullaan esittämään vangittavaksi maanantaina.

Nuorukaisen asianajajan mukaan 17-vuotias kiistää syytökset.

”Aamupäivän kuulustelut kestivät viisi tuntia. Poliisi käy nyt läpi asiakkaani kertomia tietoja ja olemme valmiita vielä uuteen kuulustelusessioon”, nuourkaisen asianajaja Kirsten Sigmond kertoi.

Poliisipartion sai nuorukaisen kiikariinsa yöllä yleisövihjeen perusteella.

”En ole jutellut hänet kiinni ottaneen partion kanssa. He pitivät nuorukaisella ollutta esinettä epäilyttävänä ja operaatiomme käynnistyi siitä”, Svein Arild Jørundland Oslon poliisista kertoi yöllä.


2 KOMMENTTIA

  1. Hölmöläänkin on näitä kullanuppuja otettu siinä suuressa Putin vihassa suojelukseen. Kuuleman mukaan Putinin hirmuhallinto joka on kuulemma niin epädemokraattinen, että sen sanotuksi saa Hölmölän EU:n korvamerkityt vatsastapuhajan nuket, jotka laukovat ikuisia latteuksiaan kun vääräuskoisten riekaleet ovat ”kystä kyllin” puiden oksilla.
    Mutta ajatelkaas vähän. Onkopa se ”sananvapaus” toisianjattelijoilla kovinkaan kummoinen Hölmölässäkään, jossa viranomaiset ja poliitikot joka portaassa manaavat lisää totalitäristä valvontaa ja kansallismielisten vainoamista Supon toimesta sen sijaan kun tuo omaa napanöyhtäänsä kaiveleva ”turvallisuusorganisaatio” keskittyisi todelliseen uhkaan suomalaisia kohtaan eli muslimien Islamistiseen terrorismiin, jonka ovat kusipäiset ”onttopohjat” eli stubidon kaltaiset pässinpäät mahdollistaneet ja ylösrakentaneet ”rajat auki” ”pakolaispolitiikalla”, joka on mahdollistanut kohta 40 000 sotakuntoisten islamistitaistelijoiden asettumisen maahan teroittelemaan sapellejaan Hölmölän huolehtiessa, että tuo armeija marssii täydellä vatsalla. Kiitoksena siitä me saamme heittää henkemme, koska meillä ei ole turvamiesten armeijoita ja lahjus rahaa ja muuta pesukoneesta kuivaksi väännettyä ”vihreää paperia”, niin ettei paskalle taivu.

  2. Minua ainakin kiinnostaisi kovasti tietää mitä tällaiset henkilöt ovat oikein pakenemassa ja miltä vaatimassa turvaa, kun turvapaikanhakustatuksella tullaan turvapaikkamaahan pommien kera?

    Ja Venäjähän on kaikenlisäksi turvalliseksi luokiteltava maa näissä yhteyksissä.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here