Islamistisen ympäristötuhopuolueen uusi pohjakosketus: 3,2%!

5
899

Ensimmäistä kertaa 15 vuoteen Islamistisen ympäristötuhopuoleen kannatus putoaa alle äänikynnyksen Sifo-tutkimuslaitoksen Svenska Dagbladetille tekemässä kannatuskyselyssä. Demareiden suosio vaikuttaa kasvaneen äskettäisen Tukholman terrori-iskun ansiosta.

Feministihallituksen pääministeri Stefan Löfven (S) on jostain syystä saanut paljon kehuja niin äänestäjiltä kuin poliittisilta vastustajiltakin toiminnastaan Tukholman terrori-iskun jälkeen. Vastuulliseksi itseään väittävä media on kilvan leiponut pääministeristä valtakunnan isähahmoa.

Svenska Dagbladetin tuoreessa mielipidemittauksessa, joista puolet tehtiin ennen terrorisattumusta ja puolet sen jälkeen, osoittaa, kruisailu kävelykadulla on jättänyt jälkensä myös puolueiden kannatuslukuihin.

”Viime viikolla punavihreystö on vetänyt kaulaa porvaripuolueisiin. Blokkien välillä on merkittävä ero, mitä ei ollut ennen sattumusta”, Sifo tukimuspäällikkö Toivo Sjörén sanoo.

Ero johtuu pääasiassa siitä, että demareiden kannatus kasvoi gallupin aikana: terrori-iskua edeltäneestä 28%:sta sattumuksen jälkeiseen 32 prosenttiyksikköön (kyselyn tulos demareille oli 29,9%). Muutos mahtuu juuri ja juuri virhemarginaalin sisään, mutta se on täysin linjassa sen kanssa, mitä vastaavien sattumusten yhteydessä on tapahtunut Ruotsissa ja ulkomailla. Kriisitilanteissa kansalaiset tuppaavat asettautua hallituksen taakse.

Demareilla oli viime viikonvaihteessa puoluekokous Göteborgissa, missä se lupasi taikoa maahan tyhjästä 10.000 uutta poliisia sekä pikaisesti selvittää terrorismilakien tiukennusta.

Pari vuotta sitten vinguttiin avoimista rajoista, mutta nyt islamisinen ympäristötuhopuolue laittaisi laittomasti maassa notkuville jalkapannat – mikäli heitä ei internoida tai lähetetä varmaan kuolemaan.

Samaan aikaan kun demarit ovat suosionsa harjalla, sen hallituskumppanilla menee vähän heikommin. Islamistisen ympäristötuhopuolueen kannatus huhtikuun kannatuskyselyssä jää ennätysalhaiseksi, 3,2%:iin. Pudotus maaliskuun 4,5%:sta on valtava – ja ensimmäistä kertaa 15 vuoteen islamistisen ympäristötuhopuoleen kannatuslukema jää alle vaalikynnyksen Sifo-mittauksessa.

Ajassa joudutaan palamaan takaisin aina vuoden 2002 helmikuuhun, jotta ympäristöntuhoajille löytyisi alhaisempi gallup-kannatus. Puolue on nyt menettänyt yli puolet sille viime parlamenttivaaleissa äänensä antaneista kannattajista, kun se on joutunut hallitustyössä tinkimään populistisistä lupauksistaan, eikä useat puoluetta koetelleet skandaalit ole asiaa ainakaan auttaneet. Eniten äänestäjistä on kaikonnut demareiden ja Keskustapuolueen taakse.

Myös Kokoomuksella menee heikosti, kun sen kannatus putoaa kuin lehmän häntä. 17,5%:n kannatus on puolueen heikoin tulos Sifo-mittauksissa sitten syyskuun 2003 – kuukautta ennen, kun silloinen puheenjohtaja Bo Lundgren erosi puoluejohtajan tehtävistä.

Viime aikoina Kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra on joutunut taistelemaan omasta poliittisesta tulevaisuudesta ja aika on kulunut vakuutellessa, että hän oikeasti on porvaripuolueiden pääministerikandidaatti. Sifon Toivo Sjörén veikkaa, ettei Annalla tule olemaan helppoa jatkossakaan.

”Kokoomuksen alamäki on jatkunut jo pitkään ja heillä on edessään melkoinen savotta, mikäli he aikovat palata takaisin entiseen loistoonsa. Samaan aikaan Keskustapuolue hengittää jo heidän niskaansa, mikä on aivan uusi tilanne”, Toivo Sjörén sanoo.

Keskustan kannatus on ollut kasvussa jo kauan ja tässä gallupissakin se noteeraan hyvän 13,8 kannatuksen. Tosin kannatuslukema oli merkittävästi korkeampi vielä viikko ennen terrori-iskua, mikä saattaa indikoida sitä, että puheenjohtaja Annie Lööfin irtopisteiden keruu hankaloituu jatkossa, kun poliittinen keskustelu tulee jatkossa keskittymään yhä enemmän lain ja järjestyksen ylläpitoon niitoksistaan natisevassa Humanitäärisessä Suurvallassa.

Muille porvaripuolueille ei politiikan pelikentällä jääkään juurikan tilaa. Liberaalien kannatus on 5,4% ja Kristillisdemokraattien tilanne 2,9% suosiolla on jo todella tukala tulevia parlamenttivaaleja silmälläpitäen.

Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson on hyökännyt ankarasti muiden puolueiden kimppuun Drottningatanin kruisailutapahtuman jälkeen, jota hän on nimittänyt mahtavaksi skandaaliksi, jolla on oltava jälkiseuraamuksia. Sifon mittauksessa tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut puolueen suosioon, vaan se noteraa saman 16,7%:n kannatuksen, mikä sillä käytännössä on ollut jo yli vuoden ajan.

Äärilaitaa edustavan Vasemmiston puoluejohtajalle Jonas Sjöstedtille aurinko paistaa, sillä puolueen tämänhetkinen kannatus 8,2% on huomattavasti enemmän kuin sen saavuttama tulos viime vaaleissa.

Lisäksi on huomioitava, että kannastaan epävarmojen äänestäjien määrä on kasvanut terrorisattumuksen jälkeen, mikä saattaa tulevaisuudessa aiheuttaa suurempiakin heilahteluja puolueiden kannatuslukemissa.

Päivitys 20.04.2017

Iloiset uutiset vihreän liikkeen tiimoilta eivät ota lakatakseen.

Tänä aamuna Hesarissa kerrottiin Emma Karin lähtevän tavoittelemaan Hölmölän vihreiden puheenjohtajuutta. Tämä riemu-uutinen saa jatkoa, kun Humanitäärisessä Suurvallassa Vi gillar olika -lehti julkaisi uunituoreen kannatusmittauksen.

Inizio-mittauslaitoksen kyselyssä Islamistisen Ympäristötuhopuolueen kannatus on enää 2,5%. Nyt jo jopa ryhmä ”muut” ajoi viherhörhöjen edelle. Näin ollen islamistinen ympäristötuhopuolue on onnistunut karkottamaan jo kaksi kolmannesta heitä edellisissä parlamenttivaaleissa äänestäneistä. Seuraaviin vaaleihin on vielä yli vuosi aikaa – mihin he vielä pääsevätkään?

Kysely tehtiin Drottninggatanin terrori-iskun jälkeen.


5 KOMMENTTIA

  1. Ehkäpä Ruotsissa muutetaan lakeja siten, että mahdollisuus saada edustajia valtiopäiville poistuu vasta, jos kaksissa peräkkäisessä vaaleissa puolueen kannatus jää alle äänikynnyksen. Näin voitaisiin estää MP:n putoaminen marginaaliin.

  2. Kuolo niittää valtapuolueiden laihoa. Näinhän se on kaiken kohdalla myös ns. teknisten (nimenomaisesti sanan varsinaisessa merkityksessä) että möhlinkien ja suoranaisen välinpitämättömyyden vallitsessa asiantilan lopulta korjaa ns. ”hautakirjoitus”, jolloin vasta tartutaan vikaan ja korjataan se kuntoon esim. vaikkapa lentoliikenteessä.
    Mitä tulee ämpäristöpuolueen hihhuleiden karnevaaliasusteisiin on heidän kuvainnollisesti sanottuna ”aivoitukset” myös samaa luokkaa eli toteuttamiskelvotonta täyttä roskaa ollakseni kerrankin sisäsiisti.

  3. Kansalaisia ei näemmä kiinnosta monikulttuuri eli tivoliyhteiskunnan kautta islamilaisuuteen päätyminen, joten kohtaamisteoria toimii.

  4. Sukkelaa taasen, miten Suomessa ”viher-myrkky” on kaikissa voimissaan, siihen joukkoon voi lukea KAIKKI eduskuntapuolueet, tosin persuissa on yksittäisiä järjen ääniä.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here