”Kerjäily on kulissi varkauksille, huimausainekaupalle ja prostituutiolle”

5
558

Viime vuosikymmenen lopussa Hesarin sankaritoimittaja Kimmo Oksanen piinasi lukijoita lukuisilla unohtumattomiksi jääneillä kerjäläiskertomuksilla. Onneksi muutkin ovat perehtyneet aiheeseen, kuten esimerkiksi Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Kaikki alkoi vihjeestä eräästä talosta, missä asui epätavallisen paljon porukkaa. Osa asukkaista oli kerjäläisnaisia ryysyissään, mutta joukossa oli liuta nuorempia naikkosia ja ennen kaikkea viimeisen päälle muotivermeisiin pukeutuneita nuoria miehiä. Postilaatikossa ollut nimi löytyi Facebookista ja tämä johti toimittajat Oksaselta ja muilta unohtuneiden asioiden – suurten rahasummien, huimausaineiden myynnin ja seksiorjuuden äärelle.

Hölmölän MOTin vastine, Brennpunkt, perehtyi kerjäysilmiöön Norjan toiseksi suurimmassa kaupungissa, hieman Tamperetta pienemmässä Bergenissä. Melkein kahden vuoden ajan toimittajat kartoittivat verkostoa, joka pyörittää kerjäysbisnestä kaupungissa.

Verkostoon onnistuttiin yhdistämään 140 henkilöä. Toimittajien työtä helpotti se, että monilla heistä oli täysin avoimet profiilit sosiaalisessa mediassa. Kerjäysmukien takaa paljastui järjestäytynyttä toimintaa; huimausainekauppaa, ryöstöjä ja prostituutiota, joilla tahkotaan miljoonia kruunuja.

Kun toimittajat haastattelivat kerjäläisiä kadulla, kaikki todistivat yhteen ääneen saapuneensa maahan omin konstein tai lähisukulaistensa kanssa. Todellisuudessa kerjäysympyröitä johdetaan kovalla kädellä. Koko porukka on lähtöisin samalta alueelta Lounais-Romaniasta. Organisaation huipulla olevat miehet käärivät itselleen rahat ja pahnan pohjimmaisina ovat naiset. Yli 20 tunnistetusta 140 henkilöstä oli huoraavia naisia. Heidän toimiaan kontrolloivat parittajat, jotka kauppaavat niin tyttöystäviään kuin siskojaankin.

Sosiaalisessa mediassa miehet esittelevät estottomasti paksuja setelinippuja ja ilkkuvat pohjoismaisten pottunokkien hyväuskoisuudelle. Jopa paikallisen Iso Numero -lehden myynnin kerrotaan olevan vain kulissi huimausainekaupalle.

Tienatut rahat siirretään maasta pois rahanvälitystoimistejen kautta ohi virallisen pankkijärjestelmän. Sitä ei ole pystytty selvittämään, kuinka suuria summia kerjäystoiminnalla on ansaittu, mutta pelkästään Bergenistä on viimeisen viiden vuoden aikana lähetetty rahaa Romaniaan yli 100 miljoonaa Norjan kruunua. Jotain kertoo se, että heti Somalian, Pakistanin ja Filippiinien jälkeen Romania on neljänneksi suurin vastaanottajamaa Norjasta tehdyille rahansiirroille.

Alla oleva video on ennakkomainos NRK:n silmiä avaavasta ”Onnenmaa”-dokumentista. Kokonaisuudessaan se on ainakin toistaiseksi katsottavissa NRK:n verkkosivuilla. Siinä Romaniassakin kerjääjien kotitaloja katsastelemassa käyneet toimittajat saivat kuulla, että vastaavia porukoita liikkuu myös Tanskassa, Ruotsissa ja tottahan toki Hölmölässäkin.


5 KOMMENTTIA

  1. Suomessahan tuota ongelmaa ei ole. Kaverikin oli täysin väärässä kun aikoinaan Sörkassa asuessaan todisti miten ulkoromaanien yömajan edessä kerran viikossa pomomiehet kävivät mersuillaan ja bemareillaan noutamassa rahat kerjäläisiltä ja ajoivat sitten omakotitaloihinsa laita-Helsingissä. Poliitikkojen, median ja poliisin mielestä kaverini on kuvitellut tämän kaiken, ja siitä olemassa olevan videot ovat väärennöksiä.

    • Älä ihmeessä anna kaverisi tuollaista kertoa, jopa poliiseilla voi alkaa alahuuli väpättämään ja hän voi joutua syytteeseen vihapuheesta puhumattakaan poliitikoista ja mediasta jotka syyttävät rasistiksi ja natsiksi.
      Seuraavana päivänä lehdissä onkin sitten etusivulla artikkeleita kissankokoisilla kirjaimilla rasistinatsien vihapuheesta ja järkytyksen ja mielipahan helpottamiseksi järjestettävästä sydäntenavauskonsertista ja vainon takia Pohjolaan raahautuneille järjestettävistä jopolahjoituksista.

  2. Tuonhan ovat ”tyhmemmät” aina tienneet. Sen sijaan peruukkipuuteripäät ovat kieltävät kaikella sillä tietämättömyydellä jota vain heillä on. Hyväuskoiset idiootit ovat tietysti ottaneet nämä ”sorretut” ihmiset paskomaan hautaumaille ja kirkkoihin tekemään juuri sitä samma saken kristuksen silmäin alle. No, hän kai kestää tuonkin, mutta sen sijaan minä lihallisena edellä johtuvasta syystä kaikkine heikkouksine en voi sietää, että tuokin väki eli järjestäytyneen rikollisuuden vetojuhdat pitäisi hoitaa Hölmölän veronmaksajain kustannuksella niin, että karva kiiltää. Näitä hyväkkäitä vielä kutsutaan virallisesti EU siirtolaisiksi. Hölmölä äänesti v. 1994 ”Kyllä” ja tässä se realistinen ”manna”, jota tänne nyt satoi. Tänne piti tulla sellaisia pilvenpiirtäjiä, että Isä Jumala olisi lyönyt varpaansa niihin joka ”itsensä” aamu. Nyt saimme vielä Romaniankin mustalaiset omiemme lisäksi, joista rikastetta olisi ollut riittävästi ihan tarpeeksi jo 500 v.

  3. Olin itse jo vuosia sitten tulossa työasialta ja kävelin kampin kauppakeskuksen kävelytorin poikki, kun huomasin loisto-audin teräksen sinisenä kiiltelevän torilla. Ihmettelin tietysti, miten joku on autolla tullut kävelyauleelle ja katselin, miten auton takapenkiltä änkesi ulos tutun oloinen hahmo, lihava kerjäläiseukko, jonka olin nähnyt usein pääpostitalon nurkalla kerjuulla. Auton takapenkille jäi vielä toinen kerjäläinen ja kuski tuli ulos huutamaan ulos jääneelle eukolle vielä viimeiset ohjeet. Kuskin vieressä istui joku nuori mustiais-eukko. Olin niin yllättynyt, että otin loistoauton rekisterin muistiin ja otin selkoa, että se kuului suomalaiselle mustalaiselle, oikeastaan kahdelle.

  4. Kerran massiivinen eukko tuli kahtakymppiä vinkumaan, että saa lapsille ruokaa. Huonolla enkulla selitin, jotta sossu on sitä varten. Akkahan rupesi kertomaan sujuvalla suomella sossun aukeavan vasta maanantaina. Jostain pölähti paikalle mies, joka ryhtyi kiskomaan talipalloa sivummalle. Muistaakseni mieskin puhui suomea. Lapset luultavasti kuolivat nälkään tuona tuhoisana viikonloppuna.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here