Ruotsalaisilla henkilötiedoilla käydään avointa kauppaa internetissä

5
730

Ruotsalaisia henkilötietoja ja henkilöllisyystodistuksia voi nykyään ostaa ja jopa vuokrata verkosta. Kaupanteko on huomattavaa ja osittain täysin avointa. Vink, vink, RHC:n tädit ja sedät!

Ruotsin Radion toimittelijat ovat perehtyneet piireihin, joissa myös Drottningatanin kruisailija on pyörinyt.

”Minulla on papereita, joista voin tehdä kauppaa. Siis, suoraan sanottuna, työsopimus kirjoitetaan minun nimelläni ja sinä saat tehdä kaikessa rauhassa töitä ja nostaa siitä palkkaa”.

Nain puhuu keskisuuressa ruotsalaisessa kaupungissa notkuva mies. Kohtuullista 2.500 kruunun korvausta vastaan hän on valmis vuokraamaan henkilönumeronsa ja pankkitilinsä – joiden avulla maassa laittomasti notkuva voi – joka työnantajan tietämättä tai salliessa – voi tehdä näennäisen laillisesti töitä Humanitäärisessä Suurvallassa. Kaupustelu on niin riskitöntä, että nettiin laitetusta mainoksesta löytyy kaupustelijan puhelinnumero.

”Luulen, että tätä esiintyy 70%:ssa työpaikoista. Melkein kaikki tuttuni harrastavat tätä”.

Näin kehuu Danijar (nimi muutettu). Hän on keski-ikäinen Keski-Aasiasta saapunut asyylinvonkaaja, joka on hylsyn saamisen jälkeen on notkunut kohta jo kaksi vuotta laittomasti Tukholmassa.

Kun toimittelijat tapasivat Danijarin Slussenilla viikolla, kaivaa hän esiin suuren ja värikkään henkilöllisyystodistuksen lompakostaan.

”Nämä ovat bulgarialaiset henkkarit, joista pulitin 1.500 euroa. Minulla on nämä hätätapauksia varten, että voin esiintyä EU-siirtolaisena, jos joku tarkastaa henkilöllisyyteni tunnelbanassa. En kyllä ole joutunut käyttämään näitä vielä”.

Tigranilla, joka hänkin on lähtöisin Keski-Aasian Neuvostotasavalloista, on enemmän kokemusta. Hänellä on takanaan 13 vuoden työura Ruotsissa, joista 11 on kulunut pimeitä töitä tehdessä.

”Alkuvuosina ostin väärennetyn Viron passin 6.500 kruunulla, mutta se varastettiin. Sitten hommasin 1.200 kruunulla väärennetyn LMA-kortin.

LMA-kortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus, vaan eräänlainen asyylinvonkaajien henkilökortti. Kortissa saattaa olla ”AT-UND”-koodi, mikä antaa työnantajille mahdollisuuden työllistää kortin haltijan, vaikka tällä ei olisikaan työlupaa. Tigranilla on ollut niin aitoja kuin väärennettyjäkin LMA-kortteja.

”Maahanmuuttovirasto ja Verovirasto eivät vertaile toistensa tietoja, joten diskorahan nostaminen samaan aikaan kun tekee ihan laillisia töitä ei aiheuta ongelmia minkäänlaisia ongelmia”.

Verovirastosta on aikaisemmin kerrottu, että väärinkäytökset on tiedossa ja että muiden viranomaisten kanssa tehdään yhteistyötä. Samaan aikaan on käynnistetty selvitystyö yhteistyön syventämisestä.

Danijar ja Tigran tuntevat nahoissaan laittomasti maassa notkumisen varjopuolet. Danijar putosi rakennuksilla ja satutti itsensä, mutta työnantaja esti ambulanssin saapumisen paikalle. Hänen on vaikea löytää töitä, mutta silti hän joutuu maksamaan yli 2.000 kruunua kuukaudessa sänkypaikasta asunnossa, jonka hän jakaa kuuden muun kanssa. Mutta Danijarille ja hänen maanmiehilleen olot Humanitäärisessä Suurvallassa vievät voiton, kun vaihtoehtona on köyhyys ja poliisivaltiomeininki kotipuolessa.

”Kunnioitan ruotsalaisia ja tätä yhteiskuntaan, kuten useimmat maanmiehistäni. Juksaaminen on väärin, mutta muuta mahdollisuutta ei ole. Perhe kotipuolessa näkee nälkää”.

Hieman yllättäen niin Danijar kuin Tigrankin haluaisivat rajusti lisää viranomaiskontrollia. Heidän mukaansa poliisia ei näy oikeastaan ikinä ympyröissä, missä he notkuvat. He penäävät vastuuta pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä, jotka käyttävät laittomasti maassa notkuvia hyväkseen.

”Tilaaja, jos tämä on pottunokka, joutuu tekemisiin pimeän työn tekijän kanssa, ellei kyse ole jostain aliurakasta”, Danijar sanoo.

”Työnantajat ovat tässä niitä todellisia rosvoja. Hekin ovat taustaltaan usein Itä- tai Etelä-Euroopasta”, Tigran kertoo.

Vain parin minuutin etsiskelyllä toimittelija löysi kaksi Ruotsissa notkuvien venäjänkielistä nettifoorumia, joilla aivan avoimesti juhlatilojen vuokraajien ja hammaslääkärimainosten lomassa tarjotaan palveluja, joiden avulla notkuminen tai työnteko laittomasti Ruotsissa onnistuu. Tarjolla on lumetyöpaikkoja, osoitteita, joihin pääsee kirjoille, kuin myös lumeavioliittoja, henkilö- ja ajokortteja Baltian maista, sekä puolalaisia viisumeja.

Yksin entisistä Neuvostotasavalloista saapuvilla miehillä on yleisesti ottaen vaikea saada asyyliä Ruotsista (koska mitään syitä asyylin myöntämiselle on varmasti vaikea keksiä), ja jotta Ruotsiin voisi jäädä notkumaan ja tienaamaan kruunuja, usein kotiin lähetettäväksi, väärien paperien käyttäminen on useiden asioista perillä olevien lähteiden mukaan hyvin laajalle levinnyttä.

Tukholman terrori-iskun tekijä Rakhmat Akilov ei muodostanut poikkeusta tässä suhteessa. Hänen tuttunsa mukaan Akilov oli saapunut Ruotsiin puolalaisella viisumilla ja maahan päästyään hän oli kaupitellut vääriä papereitaan. Scandic Hotel olikin harhautettu työllistämään henkilön, joka oli käyttänyt Akilovin henkilötietoja. Lisäksi hän asui eri osoitteessa, missä hän oli kirjoilla.

Kun toimittelijat vastaavat yhteen foorumilta löytyvään ilmoitukseen, väärentäjä ottaa välittömästi yhteyttä. Toimittelijat käännättivät venäjäksi kirjoitetun sähköpostiviestin:

”Voitte päättää minkä maan kansalaisuuden haluatte. Tarjolla on Kreikkaa, Liettuaa ja Tsekin tasavaltaa. Ihan sama minkä valitsette, sillä näillä kaikilla notkuminen Ruotsissa ja ruotsalaisen henkilötunnuksen saaminen ei tuota ongelmia”.

Hinta määräytyy sen mukaan millaisista papereista puhutaan. Halvimmalla lohkeaa asyylinvonkaajaan LMA-kortti työnteko-oikeuksineen, mistä joutuu pulittamaan 500 kruunua. Kallein on Ruotsin kansalaisuus, mistä joutuu maksamaan melkein 100.000 kruunua.

Toimittelijat ottivat yhteyttä venäjänkielisen foorumin ylläpitäjään, joka kertoi poistavansa hämärämainokset heti kun hän niihin törmää.

”Tämä ei ole alkuunkaan hyvä juttu ja on itsestään selvää, ettei tällaista pitäisi päästä sattumaan. Nyt täytyy tarkastaa, olemmeko jo tämän asian kimpussa, vai onko kyseessä meille ihan uusi tapaus”, Veroviraston väestörekisteritiedoista vastaava virkahenkilö Ingegerd Widell sanoo toimittelijan kertoessa tietojaan.

Onko yhteiskunta puuttunut tähän riittävästi, vai pitäiskö Veroviraston ja muiden viranomaisten tehdä jotain enemmän, että kertomistamme väärinkäytöksistä rangaistaisiin?

”Kokemuksesta voisin sanoa, että yhteistyömme paranee koko ajan ymmärrämme yhteistyön tarpeen”, Ingegerd Widell Verovirastosta sanoo.


5 KOMMENTTIA

 1. Paljonkohan muuten nykyistä homoavioliittolakia käytetään lumeliittojen solmimiseen ja oleskelulupien saamiseen?

  Asioiden täytyy mennä huononpaan ennen kuin tapahtuu käänne parempaan…

  • Paljonkohan sillä tienaisi?! Harmi, ettei saa olla kunnon haaremia (vielä). Adoptioon melkoinen ankkurilaumakatras, niistä suku maksaa hyvin? Erossa lapset jää matulle ja sama uudestaan. Voisi laittaa jonkun prosenttiosuuden, jonka hyötyjät maksavat joka tilistään maailman tappiin saakka. 5% saattaisi riittää mukavasti. Pitääkin avata toinen tili…

 2. ”Maahanmuuttovirasto ja Verovirasto eivät vertaile toistensa tietoja, joten diskorahan nostaminen samaan aikaan kun tekee ihan laillisia töitä ei aiheuta ongelmia minkäänlaisia ongelmia”.

  Tuskinpa vertailevat meilläkään, kuten eivät selvittele esim kaupungin vuokra-asunnoissa olevien lukumäärää, asunnon edelleenvuokrausta, rahastusta, bulvanismia jne.

  Ja jos tällaista pykälää meidän ddr-henkisessä hallintokulttuurissamme lähdetään väsäämään, se kestää ikuisuuden. Venäläisten maanosto-oikeuden rajoittaminen on tästä viimeisin esimerkki. Esille putkahtavat kuin vieteriukot laatikosta aina samat ’asiantuntijaprofessorit’ ja vihervasemmiston poliitikot vaahtoamaan tietosuojasta ja yksityisyyden loukkaamisesta.

  Mission impossible – maksajan toki näet lähimmästä peilistä tässäkin asiassa.

 3. Hienoa. Kerrassaan hienoa tavaroiden ja ihmisten vapaa liikkuvuus. Eläköön Schengen, tuo vessapaperi, jota ei edes EU:ssa noudateta ”pakolaisten” kohdalla. Ahneet kapitalistit ja veri-kommunistit ovat löytäneet toisensa. Heillä on yhteinen ”unelma”, joka Molokin kidan tapaan nielee Euroopan kansallisvaltiot ja sen kansalaiset pohjattomaan nieluun oikeuksineen ja vetäen heidän altaan maton.
  ruotsalainen.
  Maailma on sairas ja epärelellisyyttä täynnä. Suvakismi asettaa kanta-asukkaat aina vain vahvemman suurennuslasin alle ja päästää haittamaahanmuuttajat sitäkin helpommalla. Vuotavaa ruuhta paikataan sieltä, josta se ei edes vuoda. Tämä jos mikä on aitoa sosialidemokratiaa. ”Humanismia”, joka on humanismin irvikuva. Ainoa tavoite on vain hyötyä itse poliittisen vallan pysyttämisessä vasemmiston käsissä, se mitä se tekee yhteiskunnalle on yhdentekevää. Internationalismin syöpä on juurittava pois puhdistamalla tämä maa kuonasta ja mädättyneestä lihasta.

 4. Punanoita Tavja aukoi taas hyysärisanomissa päätään (elien) ja kertoi, miten hoidettaisiin paremmin kaikki pakoloisasiat. Eikö noille vanhoille sossuille voisi panna eläkkeen ehdoksi, että pitävät paukapäänsä kiinni, kun ovat siirtyneet elätettäväksi eläkerahoista? Niin mätämunaisia juttuja ja ideoita sillä piisaa, ettei Nikkilän ja Niuvanniemen potilaat ehdi millään pysyä yhtä kahjoissa harhoissa.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here