Enemmistö ruotsalaisista haluaa vähemmän tulijoita

3
335

Tuoreessa Göteborgin yliopiston Som-instituutin ruotsalaisten asenteita ja tapoja selvittävässä kyselyssä nousi esiin yksi trendi ylitse muiden – yhä useampi ruotslainen haluaa vähemmän tulijoita.

Yksi suurimmista viime syksynä ja talvena tehdyn kyselyn muutoksista oli entistä negatiivisempi suhtautuminen tulijoihin. 52% ruotsalaisista kannatti ehdotusta vastaanotettavien tulijoiden määrän vähentämisestä, kun vastustajia oli vain 24%. Vuosi sitten peli oli paljon tiukempi, sillä silloin tulijakriittiset pesivät sydämenavaajat niukasti lukemin 40 – 37.

Ruotsidemokraatit ovat kriittisyydessään omassa luokassaan. Heistä 96% piti ehdotusta erinomaisena. Perässä seurasi kokoomuslaiset 64%:lla, missä oli roimaa nousua vuoden takaisesta 42%:sta.

Vasemmiston ja islamistisen ympäristötuhopuolueen kannattajista vain 13% vähentäisi tulijoiden määrää. Demareista sameille vesille siirtyneiden määrä on noussut 29%:sta 42 prosenttiyksikköön.

Valtiotieteiden professori Henrik Ekengren Oscarssonin näkemyksen mukaan mielipiteet maahanmuutosta ja tulijoista kertovat politiikan polarisoitumisesta.

”Nämä kysymykset vaikuttavat entistä enemmän siihen, mitä puoluetta ihmiset kannattavat”, professori lisää.

Hän ei ole yllättynyt nuivistumisen yleistymisestä.

”Tulijoiden vastaanoton vähentäminen on nykyään osa ruotsalaista hallituspolitiikkaa, mikä nauttii valtiopäivien laajaa tukea. Ei ole mitenkään ihmeellistä, että kansalaiset mielipiteet myötäilevät tätä”, Henrik Ekengren Oscarsson sanoo.

Som-kysely lähetettiin yli 20.000 ruotsalaisille. Vastausprosentti oli 51, mitä pidetään hyvänä tämäntyyppiselle kyselylle.

Vastauksista muodostuva kokonaiskuva kertoo, että vasemmisto-oikeisto istuu edelleen vahvana ruotsalaisessa politiikassa.

Yksi selkeä havainto oli myös se, että Ruotsidemokraattien kannattajien näkemykset monissa kysymyksissä poikkesivat suuresti muiden mielipiteistä. Ekengren Oscarsson kertoi esimerkkeinä tästä suhtautumisen kerjäilyyn, tukien jakeluun, kansanäänestyksiin, EU:hun ja työperäiseen maahanmuutteluun.

Kyselyssä selvitettiin myös ihmisten tulevaisuuteen liittyviä pelkoja. Uutena pelkona kärkeen kiilasi kaikille antibiooteille vastustuskykyisten pöpöjen pelko. Myös terrorismia, ympäristötuhoja ja ilmastonmuutosta kammoksuttiin kovasti. Vasta näiden perässä seurasi huoli muukalaisvihamielisyyden kasvusta.

Som-instituutin kyselyjä on toteutettu vuodesta 1986. Som on lyhennys sanoista samhälle, opinion och medier – yhteiskunta, mielipide ja media.


3 KOMMENTTIA

  1. Gallupin tulos aiheuttaa ruotsissa suuremman kriisin kuin tähän astinen ”sydänten availu”. Miksi puhua ongelmien ratkaisusta tai edes pyrkymyksestä siihen, jos ei kykene niistä luopumaan. 50-vuotta haittamaahanmuuuttoa on pitkä aika, melkein yksi ihmisikä kasvattaa kaikista maolaisia, jotka huiskuttavat Maon pientä punaista kirjaa. ruotsi on projisoinut itsensä tuhomoodiin. Ilman parasiittejaan ruotsia ei ole olemassa.

  2. Nooh, tama nyt on tämmöistä kuolinkouristelua: liekö sillä ole niin väliä onko tulijoita 200 000 vai 100 000 vuodessa, jos sisällä on jo miljoona ja lapsia on viisi perhettä kohti. Hyvähän se koettaa hieman vastaan panna, mutta edes tulijoiden määrän pudottaminen nollaan ei taida enää riittää.

  3. Mitä sitten tehdään, kun Ruotsin kansa on jo niin pieni suhteessa elätteihin, ettei se kykene enää pitämään taloutta ja yhteiskuntaa toiminnassa?

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here