SAS ei palkannut naista tämän huivin vuoksi

8
754

Aye Alhassani joutui valinnan eteen hakiessaan töihin SAS:n lähtöselvitystiskille – huivi tai työpaikka. Ei ole vaikea arvata, mihin valinta osui.

Äskettäin EU-tuomioistuimesta tuli kerrankin järkevä päätös; työnantajalla on oikeus halutessaan kieltää uskonnollisten symbolien käyttö. Aye Alhassanista tuli tämän päätöksen uhri, kun hän joutui valitsemaan työpaikan ja huivin välillä, kun hän haki töitä SAS:n lähtöselvitystiskille.

”Minulle tässä on kysymys identiteetistä. Siitä, mitä minä olen. Siis tässä he keskittyvät aivan muuhun kuin osaamiseen. Tunsin itseni kamalan syrjityksi”.

Aye Alhassani oli muun muassa lähettänyt itsestään videon SAS:lle ja viikon kestänyt rekrytointiprosessi oli viimeistä haastattelua vaille valmis. Silloin hänelle kerrottiin, että kaikkien näkyvien uskonnollisten symbolien käyttö on firmassa kielletty, minkä vuoksi hänen oli pakko tehdä valinta huivin ja työpaikan välillä.

SAS:n tiedottajan Fredrik Henrikssonin mukaan SAS tarkasti pukeutumiskoodiaan viime syksynä. Hän kertoo myös, että ennen muutoksia palkattuihin uudet säännöt eivät päde.

”Ymmärrämme kyllä, että tämä saattaa herättää kysymyksiä, mutta me katsomme että sillä on merkitystä, että matkustajamme kohtaavat yhteinäisesti pukeutuvan henkilökunnan”, hän sanoo.

Sosiaalinen median reaktio lentoyhtiön asustepolitiikkaan yllätti yhtä paljon kuin se, että aurinko nousee idästä. Vappupäivänä Göteborgissa ja Tukholmassa järjestetään ”Oikeus kehoihimme”-mielenosoitukset, joissa vastustellaan EU-tuomioistuimen päätöstä Ayen mukaan huivikielto vaikuttaa moniin Ruotsissa ja hän toivoo, että SAS harkitsisi asiaa uudemman kerran.

”Meidän on yritettävä kannustaa täällä notkuvia eritaustaisia ja yrittää saada heidät tekemään töitä, eikä asettaa heille esteitä”.

Päivitys 06.05.2017

Pahat kielet väittävät, että SAS:n huivikiellosta noussut kausti oli tarkkaan suunnitellun tempauksen tulos.

Jo päiviä ennen kuin Aye Alhassani, 23, kävi työpaikkahaastettlussa, missä hän sai kuulla uskonnollisten symbolien kuten huiven käyttö ei käy päinsä, Facebookissa mainostettiin ”Oikeus kehoihimme”-mielenosoitusta, minkä aikaisemmin väitettiin olleen spontaani reaktio huivitytön karuun kohtaloon.

26. huhtikuuta levisi uutinen, minkä mukaan 23-vuotias Aye Alhassani oli täysin odottamatta joutunut kiperään valintatilanteeseen työpaikkahaastattelussa.

Expressenille Alhassani, joka opiskelee lahjattomien tiedostajien suosimassa Södertörnin korkeakoulussa, sanoi:

”Minusta tämä on aivan kamalaa. Minulle ja muille huivia käyttäville asetaan niin kauheasti kaikenlaisia esteitä”.

Ruotsin telkkarille hän kitisi:

”Työhönottaja kysyi, voisinko ajatella huivin riisumista päästäni, koska se on työpaikan saamisen ehto. Minulle se ei ole mikään vaihtoehto”.

Vi gillar olika -lehdessä Aye Alhassani itki:

”Minusta tämä on ihan hirveän syrjivää”.

Porvarillinen yhteiskuntakeskustelija ja mielipidevaikuttaja Rebecca Weidmo Uvell kiinnostui kaustista ja tutustui sen taustoihin tarkemmin. Blogissaan hän kirjoittaa, ettei tapauksessa ollut alkuunkaan kyse mistään työpaikasta, vaan muslimiaktivismista.

Jo huhtikuun 19. päivä – päiviä ennen työpaikkahaastattelua – Facebookissa kerrottiin tulossa olevasta ”Rätten till våra kroppar” -mielenosoituksesta, jonka yksi puuhanaisista Aye Alhassani on.

Kaksi päivää kaustiuutisoinnin jälkeen Aye Alhassania onniteltiin ”todella hyvästä pr-työstä”, mihin hän vastasi:

”ME TEIMME SEN!!! Nyt tämä juttu leviää kuin Elanto!!!”

Vappuaattona Ruotsin telkkari haastatteli Alhassania toistamiseen ja tuossa haastattelussa hän kertoi:

”En ole hakenut muuta työtä, mutta minulle satelee nyt työtarjouksia. En kuitenkaan ole hyväksnyt niitä. Nyt haluan keskittyä tähän kaustiin, se on kaikkein tärkeintä nyt”.

Samaan aikaan huivipää huseeraa ylläpitäjänä suljetussa Facebook-ryhmässä, minkä nimi on ”SAS boikottiin”.

Siellä kerrotaan olevan reipas RHC-meininki, eli muun muassa yllytetään osallistumaan ”kuluttajakampanjaan”, mikä suomeksi tarkoittaa lentoyhtiön puhelinvaihteen tukkimista turhanpäiväisillä itkupuheluilla. Samaan aikaan toiset ryhmän aktivistit suunnittelevat Aye Alhassanista kertovan uutisjutun kääntämistä turkiksi ja arabiaksi.

Yksi huivihörhö kirjoitti ryhmässä huhtikuun 28. päivä:

”Nyt te saatte skarpata. Eikö täällä muka ole yhtään henkilöä, joka voisi kääntää tämän tekstin arabiaksi, jotta voisimme lähettää sen arabimedioille? Turkinkielinen versio on mennyt jo monille toimittelijoille. Me tarvitsemme myös arabialaisen ’hashtagin'”.

Rebecca Weidmo kertoo blogissaan myös aktivistien koordinoiduista spämmihyökkäyksistä lentoyhtiön Facebook-sivulle.

Koko kampanja huipentui siihen, kun mölyävät kaapuämmät keskeyttivät feministihallituksen pääministeri Stefan Löfvenin (S) vappupuheen Malmössä (video ohessa).

Esille tulleita väitteitä Aye Alhassani kommentoi huokaisten:

”En jaksa enää. Tuntuu siltä, että näitä salaliittoteorioita nousee kuin sieniä sateella”.

Meinaat, että Uvell kirjoittelee omiaan?

”Kaikki on keksittyä. Ihan kaikki”.

Samaan aikaan hän myöntää olleensa liikkeelle paneva voima SAS:n huivikieltoa koskevan tiedon levittämisessä.

”Kun se tapahtui, halusin tietenkin, että se huomataan, koska minun maailmassani on ongelmallista, että olemme tilanteessa, missä huivinainen joutuu valitsemaan huivin ja työnteon väliltä. Sen vuoksi halusin ihmisten levittävän tietoa. Mitä väärää siinä muka on?”

Aye Alhassani kiistää tiukasti väitteet suunnitelusta tempauksesta tai siitä, että hänellä olisi ollut ketunhäntä kainalossa, kun hän meni SAS:n työpaikkahaastatteluun.

Talousahdingossa olevalle SAS:lle huiviporukan boikotin täydellinen onnistuminen ei välttämättä olisi maailmanloppu. Voisi kuvitella, että yhtiön uusi asiakasprofiili voisi olla jopa kilpailuvaltti verisesti kilpailulla ilmailualalla, koska se saattaisi houkutella asiakkaiksi turvallisuudestaan huolehtivia matkustajia sankoin joukoin.


8 KOMMENTTIA

  1. Mikä ihmeen este on asetettu hänelle? Käyttäytyy samallalailla kun muutkin TYÖTEKIJÄT. Voin vakuuttaa sutturalle, että palvelutiskillä vaatisin SAS:n henkilön palvelemaan, en jotain islamistia.

  2. Jos tuo päätös perutaan, minä laitan asiakastiskille Jeesus tulee, oletko valmis -paidan ja järkyttävän ison puolimetrisen ristin kaulaani killumaan ja orjantappurakruunun päähäni. Mitäs suvakit siihen sanovat? Kyllä se huivi vaan karkottaa asiakkaita, itse välttelen juuri niitä paikkoja, joissa sallittua ja muutenkin etnisiä ruokapaikkoja mm. jo ihan terveyssyistä.

  3. Höh, olipas hupsu rättipää. Olisi suostunut ensin työskentelemään ilman rättiä ja sitten vaan parin päivän päästä kylmästi ilmestynyt töihin rätti päässä. Kenkäähän siitä olisi tullut, mutta koska Ruotsi, niin eiköhän oikeudessa oltaisi nähty asia syrjintänä ja tilille olisi ropsahtanut mukava korvaus. Nyt jäi jizya perimättä..

  4. Työnatajalla on oikeus vaatia työntekijältään pukeutumiskoodia. Bahrainissa naisen asu olisi asiallinen… piste. ”Maassa maan tavalla”. Jos kaikkien ”erityispiirteet” otetaan huomioon niin kohta akat ovat ruokohameessa tiskillä ja lautasen kokoinen huulilevy huulessa.
    SAS on liiketoimintaa harjoittava lentoyhtiö, jonka tavoitteena on tuottaa voittoa toiminnallaan. Ei ruotsin valtio, jonka ”julkisuuskuvalla” ei ole enää mitään merkitystä. Puhumattakaan sen taloudesta tai muilla ns. järkisyillä, joita edes löyhästi voisi numeerisesti kuvata positiivisesti suunnitelmallisuuden ja harkinnan tuloksena. Siitä ovat pitäneet sosiaalidemokraatit, vihreät ja feministit huolen.
    Eli nämä samat, jotka ovat Hölmölässäkin vallanpäällä vieden tämän maan EU globalistien kanssa syvinpään helvetin kuiluun.

  5. Eipä tässä jutussa yllätä mikään muu paitsi SAS:n suoraselkäinen käytös. Kun tunnukset ovat kiellettyjä niin ne ovat kiellettyjä, oli kyseessä sitten sikhin turbaani, islamistin huivi tai Trumpistin MAGA lippis. Tai, kuten usein kärjistän, hakaristikäsivarsinauha ja SS suikka. Jokaisella yrityksellä on mielestäni oikeus olla tukematta ideologian levittämistä heidän työaikanansa. Ja sanottakoon että valtiolla se on velvollisuus.

  6. Housut ylös ja SASssiin sanoi kapteeni Finnairin stuerteille. Minäpä kuljin MAGA-lippiksessä päivät pitkät eikä kukaan tullu sanomaan. Vaikee sanoa onko tollanen turpaani tai moottoripyäräilijän huppu ESTEENÄ työssä toimimiselle kun naama näkyy sentään. Sikheille annettiin periksi. Ehkä Lontoon metro ja bussit kulkisivat ilman sikhejäkin. Siis onko tuo yksinomaan uskonnollinen vaiko myös sillee kulttuurinen asuste. Mutta miksi tehdä poikkeusta kun sitten ei voisi kieltääkään oikein mitään jos joku haluaisi pitää ties mitä kansallispukua romaanien koukkuhameesta papualaisten (pelkkään)penistuppeen asti

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here