Ikkunat helisevät Falkenbergissä

6
947

Perheen ikkunat on rikottu yksitoista kertaa. Lasten pyörien kumit puhkotaan ja raketteja ammutaan parvekkeelle. Falkenbergin Sloalyckanissa asuvaa perhettä on kohta kiusattu vuoden päivät.

Kaikki sujui alkuun hyvin, kun Wallqvistien perhe viime vuonna muutti uuteen kotiin Sloalyckaniin. Tilanne kuitenkin muuttui pian. kahden kuukauden jälkeen alkoivat konfliktit, mitkä ovat muuttuneet ahdisteluksi ja jatkuneet tähän päivään asti.

Iso pino rikosilmoituksia antaa kuvan nelihenkisestä perheestä, joka on saanut oppia elämään kauhun vallassa.

”Lapset tietenkin pelkäävät. Koskakohan ne siirtyvät polttopulloihin”, Stefan Wallqvist pohtii.

Nykyään perheen kodin verhot on aina vedetty ikkunoiden eteen, mutta nyt Stefan vetää ne pois. Asunnon jokainen ikkuna on rikki ja niissä on lasifirman paikkaukset päällä. Ikkunoiden korjaus on osoittautunut turhaksi, koska ne rikottaisiin heti uudelleen. Stefan Wallqvist kertoo, että perhe on tehnyt tunnollisesti rikosilmoituksen kaikista kohdalle osuneista sattumuksista. Viimeisen kymmenen kuukauden aikana perheen ikkunat on rikottu yksitoista kertaa.

”Joka ilta kahdeksan ja kahdentoista välillä sattuu aina jotain”, Stefan Wallqvist sanoo.

Stefanilla on oma teoria siitä, miksi hän ja hänen perheensä joutuvat systemaattisten hyökkäysten kohteeksi. Hyökkääjiä ovat alueella notkuvat toisenlaiset nuoret.

”Nousen viideltä joka aamu ehtiäkseni junaan, millä matkustan töihin Göteborgiin. Jos joku mölyää illalla pihalla tai päristelee siellä mopolla, olen huomauttanut asiasta. He ovat kokeneet minut kiukkuisena naapurina”, hän sanoo.

Pihalla tilanteesta annetaan osittainen erilainen kuva. Toimittelijat juttelevat siellä notkuvien nuorukaisten kanssa, jotka tietäväät perheen tilanteesta.

”En sääli häntä, mutta hänen lapsiaan kylläkin. Mutta meillä ei ole mitään tekemistä asian kanssa”, parikymppinen nuorukainen sanoo.

Nuorukaislauman mielestä perheen tilanne johtuu poliittisista syistä.

”Jos ei tykkää tulijoista, ei kannattaisi ehkä asua täällä”, yksi nuorukaisista sanoo ja kaivaa Facebookista esille kirjoituksen, missä Stefan Wallqvist antaa tukensa Ruotsidemokraateille ja kertoo hänen lastensa pyörien renkaiden puhkojien olevan kamelilla ratsastajia.

Stefan kiistää olevansa rasisti ja pian käynnistyy kiivas keskustelu pihalla notkuvien nuorukaisten kanssa.

”Minun työkaverini ovat kotoisin ympäri maailmaa ja yksi kavereistani on Bagdadista. Minä en ole rasisti”, hän sanoo.

Sloalyckan on jo jonkin aikaa ollut poliisin priorisoima erikoisalue. Lähipoliisi Anneli Svensson on hyvin tietoinen Wallqvistin perheen tilanteesta.

Puuttumatta syihin, mitkä saavat nuorukaiset viskomaan kiviä, sotkemaan paikkoja, ampumaan raketteja, sattumukset kuitenkin asettavat oikeusjärjestelmämme aivan uudenlaisten haasteiden eteen”, hän sanoo.

Anneli Svenssonin mielestä tilanne on monimutkainen ja sattumusten selvittely tuppaa olemaan hankalaa. Poliisi on yrittänyt myös sovitella sattumuksia ilman kummempaa menestystä. Yksi poliisin suurimmista ongelmista on, että keppostelijoiden henkilöllisyydestä ei ole täyttä varmuutta.

”Useimmiten mitään johtolankoja ole, joten sattumusten tutkinta pistetään jäihin odottamaan uusia tietoa. Perusongelmiin puuttumisessa ennaltaehkäisevä työ on tärkeää”, Anneli Svensson sanoo.

Lähipoliisin mukaan Sloalyckan ei rikostilastojen valossa nouse erityisemmin esille muiden joukosta, mutta sosiaaliset riskitekijät alueella ovat realiteetti.

”Ei pidä pelätä nostaa ongelmia esille. Jotkut asuinalueet vaan ovat mukavempia kuin toiset, mutta emme myöskään halua leimata aluetta. Kerran leimautunut alue ei helpolla pääse maineestaan eroon. Alueella asuu kamalan paljon aivan ihania ihmisiä, jotka ovat saaneet tarpeekseen tästä konfliktista”, Anneli Svensson sanoo.

Vaikka rikosilmoitukset eivät ole estäneet uusia ikkunoiden kivityssattumuksia, Stefan Wallqvistilla on pelkkää hyvää sanottavanaan poliisista.

”He ovat tehneet erinomaista työtä ja ovat tukenamme melkein joka päivä. He ovat hoitaneet hommansa hyvin”.


6 KOMMENTTIA

 1. Yksi elämän perussääntö on pysyä helevetin kaukana apinoista. Jos sinäkin yrität olla apina, sinut viedään kamarille.

 2. Esimerkki siitä miten viranomaiset eivät kykene turvaamaan tavallisten ihmisten elämää.
  Ainoaksi vaihtoehdoksi jää pois muuttaminen, mutta minne, väkivaltaisia muslimeja alkaa olla kaikkialla.

  • Nunavut. Väestötiheys 0,02 inuiittia/neliökilometri. Siellä voi vaikka moponmoottoria huudattaa kenenkään kuulematta.

 3. Mahtavatko vasemmiston ja vihreiden pottunokkaiset edustajat asua noilla muslimialueilla. Kysynpä vaan.

  • Eivät. Kuten eivät asuisi lähi-idässäkään missään muussa maassa kuin Israelissa, jota vastaan ovat.

   Vihervasemmistolaisuus on loogisten ristiriitaisuuksiensa vuoksi täysin mielipuolien aatemaailma.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here