Tukholmaan luvassa lisää terrori-iskuja

4
593

Tukholmaan on odotettavissa uusia terrori-iskuja. ”Tämä on uusi normaali”, poliisipäällikkö Erik Widstrand kuvailee kansankodin muuttumista ihanan väriseväksi kansojen sulatusuuniksi.

Erik Widstrand on Tukholman alueen poliisin operatiivisen yksikön päällikkö. Hän oli puikoissa myös Drottninggatanin kruisailutapahtuman aikaan, kuin myös vuonna 2010, kun nuorukainen räjäytti itsensä Bryggargatanilla vähän mönkään menneessä terrorisattumuksessa.

Hänen mukaansa näiden sattumusten välisenä aikana niin poliisissa kuin kansalaisten keskuudessakin on syntynyt aivan uudenlainen tietoisuus ja valmius, mikä oli nähtävissä Drottninggatanilla.

Seitsemän vuotta sitten uteliaat kerääntyivät ihmettelemään sattumuspaikalle, kun Drottninggatanilla ihmiset pakenivat paikalta hippulat vinkuen.

Poliisin toiminta oli monin osin mallikasta Drottninggatanilla, mutta parannettavaakin jäi seuraavaan kertaan – Erik Widstrandin mukaan kun lisää on luvassa. Uusia terrori-iskuja tulee tapahtumaan.

”Kyllä, tämä on minun ja meidän tutkijoidemme arvio. Jos katselee vähän kauemmaksi; Ranskaan, Belgiaan ja muiden maiden suuntaan, näin on käynyt, ja näin tulee käymään Ruotsissakin.”, hän sanoo.

”Ajankohta on vain auki, mutta lisää on tulossa. Pidän sitä todennäköisenä”.

Ja kun veri taas roiskuu, silloin ei auta kuin ottaa vastaan se, mitä on tulossa.

Jo nyt on olemassa ajatuksia siitä, että viranomaisten välistä yhteistyötä voisi parantaa.

Erik Widstrand haluaisi myös kouluttaa kansalaisia eri asioissa, kuten esimerkiksi ensiaputaidoissa ja siinä, miten tulee toimia terrosattumuksen tapahduttua.

”Meidän pitäisi muiden viranomaisten kanssa laatia kymmenenkohdan muistilista, jotta kaikki tietäisivät miten pitäisi toimia”, Erik Widstrand sanoo.

”Listan pitäisi olla hyvin yksinkertainen. Esimerkiksi, että ovet on suljettava ja että kukaan ei poistu työpaikalta… sellaisia yksinkertaisia asioita, jotka tulevat selkäytimestä kun taas sattuu ja tapahtuu”.

Erik Widstrand voisi kuvitella, että tällainen lista olisi hyvä olla esillä kaikilla työpaikoilla, lastentarhoissa, kouluissa ja kaupoissa.

”Listan sisältö voisi vähän vaihdella sen mukaan, millaisesta paikasta on kyse. Kaikkien tulisi tietää, mitä kenenkin pitää tehdä, vähän samaan tyyliin kuin evakuointiharjoituksissakin”.

”Kokonaisen kaupungin tyhjentäminen turvallisesti on mahdotonta, mutta tilanne pitäisi ikään kuin jäädyttää, mistä ensi kerralla pitäisi suoriutua; että jäädään turvalliseen paikkaan, eikä lähdetä hillumaan, ennen kuin ulkona on varmasti turvallista”.

Osittain tämä onnistui jo Drottninggatanilla, kun henkilökunta useissa kaupoissa lukitsi itsensä asiakkaineen sisälle kauppoihin.

Kuinka pitkällä tällaisen listan laatimisessa jo ollaan?

”Ajan tätä ajatusta kovasti, koska uskon siihen itse. Olen saanut jo ylipuhuttua aluepoliisipäällikkö Ulf Johanssonin ja tulen ottamaan asian esille seuraavassa tapaamisessamme lääninhallituksen kanssa”.

”Kyseessä on turvallisuuden edistaminen ja pitkässä juoksussa tarkoitus on pelastaa ihmisihenkiä”, Erik Widstrand sanoo ja kertoo uskovansa osallisuuden tunteen kasvuun.

”Jos tuntee itsensä osalliseksi, on kynnys auttamiseenkin matalammalla”.

Hölmölässä ei kuitenkaan ole syytä huoleen. Viranomaiset ovat hyvin varautuneet sattumuksiin ja muiden virheistä on varmasti otettu opiksi. Sitä paitsi, toisin kuin muihin maihin, tänne on saapunut ainoastaan kilttejä ihmisiä turvaa hakemaan.


4 KOMMENTTIA

  1. ”Onni” suosii sitä, joka ”ei anna pelolle valtaa”. ruotsissa kukkakaupat tulevat kohtaamaan uuden kukoistuksen. ”Toisen kuolema on toisen leipä.”

  2. ’Uusi normaali’. Kertoo siitä miten kykenemätön yhteiskunta on vastaamaan muslimien väkivaltaan.

  3. Suomeen paenneet partalapset ovat väkivallan ja vainon uhreja eivät uhka tai rasite, jos muuta väittää kertoo punahilkkasatuja ja puhuu vihapuhetta.
    Pelolle ei saa antaa valtaa vaan täytyy suvaita ja ymmärtää että joka suvakki tarvitsee oman partalapsen halailtavaksi, kyllä suvakki maksaa ja piilottaa rikastavan kultamunapartalapsen paperit vaikka kaarnalaivaan tai lähimpään rekkaan – se ei ole kantislapsilta ja -vanhuksilta (henki) pois vai miten se meni…

  4. Eikö kaikille näille mällipäille, jotka pitävät terroria normaalina, voitaisi antaa potkut samantien? Mielestäni on olemassa vaihtoehtoja terrorin hyväksymiselle. Yksi vaihtoehto on ajaa maasta riskiaines pois ja panna rajat kiinni tällaisilta.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here