Tukholman kaupunginkirjasto on karsinut änkyrälehtiä valikoimistaan

2
620

Stockholms Fria -aktivistiläpyskä tuskailee, kun Tukholman kaupunginkirjasto on lopettanut useiden vasemmistolaislehtien tilaamisen. Kaiken kukkuraksi vuodenvaihteesta lähtien ohjelmistoon on otettu laitaoikeistolainen Nya Tider.

Jo vuonna 2014 Kaupunginkirjasto lopetti sosialististen viikkolehtien Offensivin ja Internationalenin tilaamisen. Vuoden 2016 lopussa valikoimista poistui Arbetaren ja Proletären. Kirjaston lainaosaston esimies Jenny Håkansson Hedberg kertoo peruutusten syyksi sen, ettei kukaan juurikaan ole kiinnostunut kyseisistä julkaisuista.

”Asiaa on tarkasteltava kokonaisuutena, ei yksittäisten julkaisujen tasolla. Homma ei mene niin, että minä täällä laskeskelen, että meillä pitää olla hyllyssä kymmenen oikeisto- ja kymmenen vasemmistolehteä. Tarjontamme pitää olla monipuolinen ja laaja, kattaen molemmat laidat ja keskustankin. Meidän tulee olla puolueettomia”.

Kirjasto tilaa edelleen joitakin muita lehtiä hyllyynsä. Nykyään tarjolla on muun muassa uutislehden Flamman ja ETC, sekä aikakausijulkaisu Clarté. Kaikkiaan Tukholman kaupunginkirjastoon on tilattuna 750 eri lehtinimikettä.

Tiedostajia ahdistaa se, että laitaoikeistolaiseen Nya Tideriin voi tutustua Odengatanin kirjaston lukusalissa.

”Vähintäänkin kourallinen henkilöitä on kysellyt lehden perään”, Jenny Håkansson Hedberg sanoo ja jatkaa:

”Lehti on ajankohtainen, se saa valden lehdistötukea ja toimii muutenkin ihan lain puitteissa. Päätimme ottaa sen valikoimiimme, mutta emme me sitä kenellekään tyrkytä. Luulen, että olemme ainoa kirjasto koko Ruotsissa, mistä lehti löytyy”.

Asiakkaat ovat kysyneet lehteä muistakin kirjastoista, mutta Kaupunginkirjasto on ainoa, joka on tehnyt siitä ostopäätöksen.

”Tarvitaan yhteys, missä tarvitsee löytää vastakkaisia näkemyksiä. Tämä ei toimisi jossain pikkukirjastossa, missä muutenkin on hyvin suppea lehtivalikoima”, Håkansson Hedberg perustelee.

Lehtivalikoiman tulee noudattaa kirjaston tiedotusvälineohjeistusta, minkä mukaan tilaa tulee antaa myös kiistanalaisille näkemyksille ja keskustelua herättäville medioille. Lisäksi ostopäätösten pitää noudataa kirjaston käyttäjien toiveita.

Eikö poliittisten uutislehtien kohdalla sitten ole mitään monipuolisuusvaatimusta?

”Kirjastolain mukaan tarjonnan tulee olla monipuolista. Tätä tulkitaan eri tavoin eri kirjastoissa. Meidän yksikössä tämä on tulkittu siten, että moninaisuus sisältyy monipuolisuus-käsitteeseen”.

Vaikka Nya Tider on herättänyt paljon keskustelua erityisesti Göteborgin kirjamessujen tiimoilta, Jenny Håkansson Hedbergin mukaan kiinnostus lehteä kohtaan Kaupunginkirjastossa on ollut rajallista.

”Luulimme, että joku suuttuisi lehden nähdessään ja vaatisi sen poistamista, tai että toiset innostuisivat siitä niin paljon, että veisivät lehden mukanaan. Mitään tällaista ei kuitenkaan ole tapahtunut. Näyttää siltä, että lehteä ei ole kauheasti luettu ja voi olla, että lopetamme senkin tilaamisen”.

Stockholms Fria kuvailee Nya Tideriä äärioikeistolaiseksi ja foliohattujen viikkolehdeksi ja poimii lehdestä esimerkiksi muutamia ajankohtaisia otsikoita:

  • Mustaihoisten jengi sytytteli pottunokkien koteja palamaan ja ryösteli kauppoja
  • HIViä sairastava lapsukainen tuomittiin suojaamattoman seksin harrastamisesta alaikäisen kanssa
  • Itävallan presidentti: ”Jonain päivänä kaikki naiset tulevat käyttämään huiveja”

Artikkelin kuvassa nuorukaiset ahmivat Proletaarin suomenkielistä versiota vuonna 1972.


2 KOMMENTTIA

  1. Olet liikuttavan oikeassa, kun hyökkäys tulee, missä muodossa tahansa, ei poliittinen tausta tai äänestyskäyttäytyminen suojele uhria mitenkään, siinä menee kansallismielinen ja globalisti-suvakki-vajakki ihan samalla tavalla lakoon.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here