Huimausaine- ja doping-reseptejä tehtaillut lääkäri vangittiin

4
457

Lääkäri Khalid Hasouna, 47, on virheellisin perustein kirjoitellut huimausaine- ja doping-reseptejä vähintään yhdentoista miljoonan kruunun edestä – veronmaksajien piikkiin.

Khalid on jo menettänyt oikeuden toimia lääkärinä ja nyt jatkoa seuraa oikeudenkäynnin muodossa. Ex-lääkäri vangittiin lauantaina todennäköisin syin epäiltynä törkeistä huimausainerikoksista ja törkeistä petoksista.

Suuria määriä huumaavien lääkkeien reseptejä tehtailevat lääkärit ei ole mikään uusi ongelma, mutta Khalid Hasounan tapaus, mistä Tukholman läänin maakäräjät on tehnyt rikosilmoituksen, on jo jonkilainen ääritapaus.

Maakäräjät jätti rikosilmoituksen viime joulukuussa, koska se epäili lääkäriä petoksista, doping-rikoksista ja huimausainerikoksista, kun tämä oli kirjoitellut reseptejä, jotka ovat tulleet maksamaan maakäräjille vähintään 11 miljoonaa kruunua.

Tehdyssä selvityksessä todettiin, että reseptit on luultavasti kirjoitettu huimausainekauppa ja taloudellinen hyöty mielessä. Poliisi epäilee, että Rinkebyn ja Tenstan nuorukaisrikollisjoukot ovat myyneet huimausaineet eteenpäin.

Syyttäjän mukaan lääkärin rikollinen toiminta oli jatkunut reilun parin vuoden ajan aina tämän vuoden tammikuun loppuun asti.

Asianajajansa välityksellä Khalid Hasouna tyrmäsi epäilyt ja kiistää syyllistyneensä rikolliseen toimintaan, mutta Sollentunan poliisivankilan päivystävä tuomioistuin asettui syyttäjän kannalle ja vangitutti lääkärin kuukaudeksi.

”Vangitsemisoikeudenkäynti käytiin suljettujen ovien takana, joten en voi sanoa paljoakaan”, Hasouna puolustusasianajaja Gunnar Brolin sanoo ja kieltäytyy kommentoimasta asiaa enempää.

Syyttäjä Jonas Peterson ei vangitsemisen alla halunnut mennä esitutkinnan yksityiskohtiin tai siihen, poikkeaako hänen oma selvityksensä maakäräjien selvityksestä.

”Tässä vaiheessa en puhu mistään rahasummista”, hän sanoo.

Khalid Hasouna on tohtoroinut etupäässä vuokralääkärinä ja omalla klinikallaan Tukholman alueella. Maakäräjät havaitsi mittavan reseptitehtailun jo viime kesänä ja jututti lääkäriä jo silloin, mutta reseptien kirjoittelu ei loppunut.

Kun lääkärin sähköisten reseptien laatimiseen tarvittava koodi lukittiin, huimausaineiden haku jatkui paperisten reseptien avulla. Maakäräjien selvityksessä arveltiin, että paperireseptit oli päivätty tahallaan ajassa taaksepäin, minkä avulla onnistuttiin kiertämään reseptien kirjoituskieltoa.

Toiset lääkärit ja apteekit kantelivat viime vuonna kymmenen kuukauden aikana vähintään 14 kertaa Khalid Hasounasta.

Reseptien kirjoitusoikeuttaan väärinkäyttävän lääkärin keppostelun pysäyttäminen on pitkä prosessi. Syyttäjän mukaan rikollinen toiminta jatkui reilut puoli vuotta sen jälkeen, kun Khalid Hasounan reseptien kirjoitteluun kiinnitettiin huomiota viime kesänä ja hän menetti lääkärinoikeutensa vasta helmikuussa. Tämän jälkeen lääkärin kiinniottoon kului vielä kuukausia.

Ruotsin Apteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Johan Wallér on jo pitkään peräänkuuluttanut viranomaisilta nopeampia toimia, kun vastaan tulee lääkäreitä, jotka kirjoittavat huumaavien aineiden reseptejä ilmeisen laittomin tai epäilyttävin perustein.

”Usvaa putkeen, kun tämän tyyppisissä tapauksissa. Viranomaisten pitäisi toimia sukkelampaa, kun ilmoituksia epäilyttävästä toiminnasta tulee kaikista ilmansuunnista. Kun jotain havaitaan tapahtuvan, ei voi viedä kuukausia, ennen kuin terveydenhuolto tai poliisi reagoivat”, hän sanoo ja jatkaa:

”Vitkuttelun aikana ihmisille voi käydä huonosti tai pahimmassa tapauksessa voi tulla jopa ruumiita”.

Alkuun Khalid Hasouna kiisti epäselvyydet reseptien kirjoittelussaan. Myöhemmässä vaiheessa Khalid on kuitenkin myöntänyt asian, mutta selittänyt tämän sillä, että hänen potilaansa olivat uhkailleet häntä.


4 KOMMENTTIA

  1. Korruuptoituneiden muslimien määrän kasvaessa viranomaisvalvonta romahtaa. Ruotsi alkaa muistuttamaan entistä enemmän Lähi-itää.

  2. Miksi näitä keharimaalääkäreitä raahataan Pohjolaan? Jos tarvitaan lisää lekureita niin lisätään lääkisten aloituspaikkoja. ÄO on korkeampi Pohjolassa kuin paskastaneissa, joten sopivaa ”materiaalia” on meillä enemmän.

  3. Meillekin kerrottiin että matut ovat hyvin koulutettu rikkaus ja voimavara jota ilman emme selviydy, nyyh.
    Koneinsinöörejä ja lääkäreitä tulisi pilvin pimein ja perikadon partaalle ilman monikulttuurisuutta joutuva Pohjola saa epätoivoisesti tarvitsemiaan auttavia käsiä ja rikastavaa sivistynyttä kulttuuria…
    Menikö suvakin mielestä hyvin vai ei – biojäte on biojätettä vaikka suvakki sitä miten kiillottaa ja kehuu löyhkää ihanaksi tuoksuksi vaatien biojätteenlevityksen kritisoinnista tuomiota vihaisesta puheesta…
    Paskasakiksi en matuja sano – se olisi loukkaus ravinnekiertoon olennaisesti kuuluvaa orgaanista materiaalia kohtaan.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here