Teinityttö tuomittiin terrori-iskujen suunnittelusta

3
173

Tanskasta kuuluu kummia, kun vasta 17-vuotiaan tytön on todettu syyllistyneen terrori-iskujen suunnitteluun, joiden kohteena oli kaksi koulua.

Holbækin käräjien mielestä kyseessä oli terrori-iskun yrityksestä, kun tapahtuman aikaan 15-vuotias tyttö varastoi kemikaaleja vanhempiensa talon kellariin ja osallistui pommi-iskun suunnitteluun yhdessä tunnettujen jihadistien kanssa. Tytön kohteena oli kaksi koulua; hänen entinen oma opinahjonsa Sydskolen Fårevejlessä sekä juutalaisten Carolineskolen Kööpenhaminassa.

Käräjäoikeus oli yksimielinen ja totesi tytön olevan syyllinen.

Samaan aikaan tehtiin tanskalaista oikeushistoriaa, sillä maassa ei koskaan aikasemmin ole tuomittu terrorismistä. Tämä sattumus tapahtui laitoksessa, missä tyttö on istunut oikeudenkäyntiä odottamassa.

Tapaus on ilmitultuaan herättänyt valtavaa huomiota Tanskassa. Tyttö pidätettiin vähin äänin viime vuoden tammikuussa ja vasta kuukautta myöhemmin asiasta kerrottiin julkisesti.

15-vuotias kyseli sosiaalisessa mediassa neuvoja kokeneemmilta jihadisteilta, koska kyseessä oli hänen ensimmäiset terrori-iskunsa.

Oikeudessa syyttäjä Kristian Kirkillä oli esittää lukuisia painavia todisteita nyt 17-vuotiasta tyttöä vastaan. Todisteaineistoon lukeutui muun muassa useat sosiaalisessa mediassa käydyt keskustelut. Muun muassa mikroblogipalvelu Twitterissä tyttö oli lörpötellyt jihadisteiksi tunnettujen henkilöiden kanssa, joilla tyttö arveli olevan yhteyksiä terroristijärjestö Islamilaiseen Valtioon.

Samoihin aikoihin tyttö alkoi etsimään Googlesta pomminteko-ohjeita ja kaulankatkomisvideoita. Tähän tyttö käytti älypuhelintaan sekä tietokonetta. Oikeus pisti painoa muun muassa näille seikoille arvioidessaan tytön syyllisyyttä terrorisuunnitelmiin.

Joulukuun 29. päivä tyttö kirjoitti entiselle luokkakaverilleen Ask.fm:ssä:

”Lähtölaskenta on käynnissä. Kohta koko Tanska kuulee tästä. Ehkä muissakin maissa myös. Harmi että et pääse kokemaan sitä, sillä sinä makaat haudassa odottaen tuomiopäivän rangaistusta”.

Keskeisiä todisteita oli myös poliisin 15-vuotiaan tytön kodista löytämät kemikaalit ja muistilaput.

Tammikuun 12 päivä tytön äidin ystävä, äiti ja veli löysivät suursiivousta tehdessään kellarista merkkejä jostain, mitä he pitivät kemiallisina kokeina. He soittivat paikalle poliisin, joka tutki talon ja löysi kemikaalien lisäksi muistilappuja, joihin oli kirjoitettu terrori-iskujen kohteet ja niiden ajankohta sekä tietty pakolliset allahu akbarit.

Tyttö oli tarkoitus tuomita jo aiemmin, mutta puolustusasianajajan ja syyttäjän puheenvuorojen jälkeen esille nousi uusia todisteita. Näissä oli kyse kirjeistä ja muistilapuista, jotka olivat löytyneet tytön sellistä ja kengästä. Kirjeet oli ollut tarkoitus lähettää Enes Ciftcille, joka viime vuonna tuomittiin hovissa terroristien värväämisestä Islamilaiselle Valtiolle.

Tyttö selitti löydöksiä ahdistuksella, mikä sai hänet kirjoittelemaan vankilassa situessaan.

Tuomarit ja lautamiehet katsoivat raskauttaviksi seikoiksi sen, että tyttö oli tallentanut kuvan juutalaisten koulusta ja reittiohjeet ajatellulle iskupaikalle älypuhelimeensa.

Tapauksessa oli toinenkin epäilty, joka vapautettiin ilman syytteitä aiemmin tänä vuonna.

Tuomio on luvassa tämän viikon torstaina. Syyttäjä esittää tytölle vankeusrangaistusta.


3 KOMMENTTIA

  1. Odotan jo jännityksellä partiotyttöjä, joiden keksit ovat terästettyjä dynyllä.
    Tämäkin tapaus on meidän kaikkien syytä, siis niiden joiden piti olla ”pieninä palasina maailmalla” kuin entisen pojan leipä.

  2. ”… juutalaisten Carolineskolen Kööpenhaminassa.”

    Jos suunnittelijana olisi ollut toisen rauhanideologian kannattaja, eli niin sanottu natsi, olisi sattumus ollut viikkokausia lehdistössä esimerkkinä rasistisesta viharikoksesta. Mutta kun kyse on suojellun, pitäisikö sanoa vasemmistolaisesti erinlaisen, rauhanideologian kannattaja niin juttu saa palstan rippeet sivulta 17.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here