Vastatulleet oppivat ruotsia hevostalleilla

2
127

Tierpin ratsastuskerholla on käynnissä kotoutushanke, joka on houkutellut mukaan paljon vastatulleita. Tunteja kestäneen tallipalvelun jälkeen päästiin ratsaille ihan ensimmäistä kertaa.

Vuodenvaihteesta lähtien ratsastuskerhon tallit ovat pullistelleet innokkaita vastatulleita, joita paikalle vetää heppatytöt halu oppia hevostenhoitoa. Vaikka hevosharrastus yleisesti mielletään tyttöjen puuhaksi, osallistujat ovat enimmäkseen olleet aivan yksin saapuneita pakolaispoikia, mutta kaikki ovat olleet tervetulleita mukaan Tierpin kunnan rahoittamaan hankkeeseen. Monet ratsastuskerhon jäsenet ovat mukana auttamassa.

”Punainen lanka on, että ulkomailla ja täällä syntyneet tutustuisivat toisiinsa luonnollisella tavalla. Tämä on toiminut todella hyvin ja mielenkiinto on ollut hyvin suurta”, hankkeen johtaja Emma Andersson kehuu.

Monet vastatulleet ovat olleet kovin kiinnostuneita hevosista ja ratsastamisesta ja tiettyinä viikkoina mukana on ollut jopa 40 osallistujaa.

Jotkut olivat hädin tuskin nähneet hevosta eläessään ja toiset olivat ehkä joskus ratsastaneet. Käytännön tietojen lisäksi lapset oppivat ymmärtämään hevosten käyttäytymistä. Hepat saattavat säikähtää esimerkiksi kovaa mölyä tai äkkinäisiä liikkeitä.

”He oppivat hevostenhoitoa ja sitä, miten hevosten läheisyydessä pitää toimia. Hevosten kanssa ei tarvita kielitaitoa, joten kommunikointi tapahtuu muilla tavoin ja luulen, että tänne tulleet ovat pitävät siitä”, hankkeessa mukana oleva ratsastuskerhon hallituksen jäsen Ulla kertoo.

Hevoset valmistellaan ennen kuin osallistujat jaetaan ryhmiin. Ratsastuskoulun hevosiin totutellaan ennen niiden satuloimista.

Ratsastusopettaja Nathalie Ivarsson huomasi heti tallimiljöön posiitivisen vaikutuksen lapsukaisissa. Ensimmäisinä kertoina vastatulleet pääsivät katsomaan hevosia ja kun he pääsivät sukimaan hevosia, he olisivat voineet jatkaa sitä vaikka kuinka pitkään.

Lähestyvä ensimmäinen ratsastusvuoro sai monet hermostumaan ja epäröimään.

”Minua vähän pelottaa, koska en ole ikinä ratsastanut”, Tierpissä perheensä kanssa asuva, Somaliasta saapunut 17-vuotias Mohammed sanoo.

Cornelia Larsson, yksi ratsastuskerhon vapaaehtoisista rohkaisee Mohammedia: ”Tietenkin sinä kokeilet ratsastusta. Ei siinä ole mitään pelättävää, vaan se on kivaa”.

Cornelia on ratsastanut kolmevuotiaasta lähtien ja hänestä on mukava auttaa muita ja oppia tuntemaan uusia ihmisiä.

”Ratsastus sopii kaikille. Ei ole mitään väliä, mistä on kotoisin tai minkä ikäinen on. Aina voi puuhastella heppojen kanssa”, hän sanoo.

Monet voittivat pelkonsa ja tarttuivat mahdollisuuteen ratsastaa ensimmäistä kertaa elämässään. Jälkeen päin tunnelma oli vapautunut.

”Se oli tosi kivaa. Pidän hevosista ja haluan mielelläni oppia ratsastaan vielä enemmän”, Hossein Nazari sanoo.

Kotouttamispuuhastelun lisäksi ratsastuskerholla on myös taka-ajatus; uusien jäsenten hankkiminen kerholle.

”Tavoitteena on, että tänne tulevat oppivat tuntemaan ratsastuskouluun ja alkavat harrastamaan ratsastusta”, Nathalie Ivarsson paljastaa.

Hän ohjasi ryhmät ratsastushalliin varmoin ottein ja selkein komennoin.

”Se meni todella hyvin! Olen ylpeä, kun melkein jokainen uskalsi nousta hevosen selkään. Tänne on tullut enemmän porukkaa mitä uskalsimme toivoa, mikä on oikein mukavaa”, Nathalie Ivarsson sanoo.

Hänen mielestään tallimiljöö on ihaanteellinen paikka kotoutumiselle ja rentoutumiselle.

”Kun täällä tavataan heppojen parissa, on aina jotain tekemistä tai puhumista. Silloin ei arastella kommunikointia, vaikka kieli ei olisikaan kovin hyvin hallussa”.


2 KOMMENTTIA

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here