Yksityishenkilöt piilottelevat laittomasti maassa notkuvia

4
401

Blekingen läänissäkin useat yksityishenkilöt piilottelevat käännytystä vältteleviä laittomasti maassa notkuvia. Ruotsin Radion toimittelija lähti tapaamaan ”Annaa”, joka on päättänyt auttaa.

Yksi laittomasti maassa notkuvia piilotteleva on ”Anna Svensson”. Oikeasti tämä ei ole hänen nimensä, mutta Anna haluaa pysyä anonyyminä, koska hän pelkää äärihenkilöiden uhkailua ja kiusaamista.

”Olen auttanut yhtä perhettä löytämään piilottelupaikan. Meitä on muutama henkilö, jotka auttavat perhettä; me keräämme rahaa, jotta he voivat maksaa vuokransa”, Anna kertoo.

Annan kahden vuoden ajan piilottelemalla perheellä on kaksi pientä lasta. Anna oppi tuntemaan heidät jo silloin, kun perhe haki asyyliä. Kun hylsy tuli, Annalla ei ollut sydäntä katsoa sivusta, kun heidät käännytetään Varmaan Kuolemaan, hän kertoo.

Toimittelija kysyy Annalta, miksi auttaminen on hänelle niin tärkeää?

”Koska olen ihminen ja varsinkin siksi, koska kyseessä on lapset. Kaikilla on oikeus suojeluun ja mukavaan kasvuympäristöön”, Anna sanoo.

Miten pitkään olet valmis auttamaan tätä perhettä?

”Niin pitkään kuin on tarve”.

Anna ei uskalla esiintyä oikealla nimellään tai äänellään äärioikeistolaisten vuoksi.

Hän on nähnyt, kuinka toinen tulijoiden auttamiseen omistautunut joutui uhkailujen ja kiusaamisen kohteeksi, eikä halua ottaa riskiä, että hänen perheellensä kävisi samoin. Itse asiassa Anna luulee, että nazifascistirasistit ovat yksi syy sille, että niin harvat ruotsalaiset auttavat laittomasti maassa notkuvia.

Anna ja muut hänen verkostossaan opettavat laittomasti maassa notkuvalle perheelle ruotsia ja järjestävät ohjelmaa tylsän notkunnan vastapainoksi. Seuraava projekti on löytää työpaikka jommalle kummalle perheen vanhemmista.

”Pimeätkin työt kelpaavat. He haluavat tehdä töitä ja on paljon parempi, että joku häikäilemätön yrittäjä hyväksikäyttää heidän asemaansa että he he vain notkuvat kotonaan tyhjän panttina”, Anna sanoo.

Anna ajattelee, että tämä kaikki voisi tapahtua hänelle ja hänen perheelleen, jos Ruotsissa olisi sota tai levottomuuksia.

”Yritän asettaa itseni heidän asemaan. Jos ainoa tapa säilyä elossa on maassa laittomasti notkuminen, on se riittävän pätevä syy”, Anna perustelee.

Toinen laittomasti maassa notkuvia auttava on Deria Rumina Yenidogan. Hän on juristikoulutettava ja Malmön ja Lundin Asyylioikeusopiskelijajärjestön puheenjohtaja.

”Olen ollut yhteydessä joihinkin henkilöihin, jotka ovat notkuneet Blekingen läänissä hylsyn saadessaan ja jotka sittemmin ovat tulleet tänne Malmöhön”.

Jos joku hylsyn saanut jää laittomasti maahan notkumaan, millä tavoin te voitte auttaa?

”Kerromme mitä kaikkea voi tapahtua ja informoimme heitä heidän oikeuksistaan. Esimerkiksi vinkkaamme verukkeista, joiden avulla voi hakea toimeenpanokieltoa”, Deria Rumina Enidogan sanoo.

Lukijalle muistututukseksi, että Hölmölän asyyliaktivistien ja heidän turvapaikanhakijaystäviensä värikästä puuhastelua voi seurata Refugees Hospitality Clubin Facebook-sivulla reaaliaikaisesti.


4 KOMMENTTIA

 1. Anna yrittää asettua autettavien asemaan ja on ilmeisesti tehnyt mielikuvaharjoituksia tilanteesta, jossa alueellinen kriisi Ruotsissa, vaikka jossain autonpolttolähiössä, pakottaa lähtemään Kabuliin, Bagdadiin, Mogadishuun tai Damaskokseen, jotka ovat lähimmät ja loogisimmat pakopaikat.

  Noh, edes se menee oikein, että Anna samanmielisineen maksaa itse toimintansa.

 2. ”Anna ajattelee, että tämä kaikki voisi tapahtua hänelle ja hänen perheelleen, jos Ruotsissa olisi sota tai levottomuuksia.”

  Annan ajattelu ei riitä ulottumaan siihen kulminaatiopisteeseen, jossa ongelmat mukanaan tuoneiden saturaatio tuottaa tuloksen, jossa hänen kotikulmillaan on Kabul, Bagdad, Damaskos ja Mogadishu.

  Ketä hän pakenee tuolloin ja minne?

  Mitä tulee omilla rahoilla auttamiseen näissä yhteyksissä, niin yleensä ei ole tapana kertoa mitä moiset Annat tekevät työkseen. Mikäli hänen pääasiallinen elinkeinonsa on julkisen sektorin piirissä, hänen omat rahansa ovat peräisin yksityisen sektorin veroista.

  Tämä ketju jää selkeästi enemmistöltä huomiotta.

 3. Anna voisi yhtä hyvin kaivaa miinoja maahan ihan vain omasta päästään ilman mitään kattojen tekoa, koska ihanne maailma on rajaton.
  Tosin sitä ei luonnollisestikaan voi tehdä ”selällään” tai toisaalta selänhän siinä kipeäksi saa ja se on perin ikävää ruotsin kaltaisessa maassa, jossa betonikin on pehmustettua.

VASTAA

Please enter your comment!
Please enter your name here