Kiva-mikrolainat

Sinäkään et varmaan halua omalletunnollesi niiden tuhansien ihmisten kohtaloita, mitkä ovat hautautuneet Välimeren pohjaan tai Saharan autiomaan hiekkaan. Joka vuosi kymmenet tuhannet oikotietä parempaan tulevaisuuteen etsivät jättävät kotikylänsä ja maansa katteettomien lupausten ja tarinoiden innoittamina – lupausten ja tarinoiden, joita heille syöttää rahoiksi lyövien ihmissalakuljettajien lisäksi itseään hyvinä pitämät länsimaiset ihmiset.

Hyvillä ihmisillä on monesti pakottava tarve todistaa itselleen oma hyvyytensä, eikä siitäkään ole haittaa, jos muutkin hyvän ihmisen lailla ajattelevat pistävät tämän merkille. Se nostaa hyvän ihmisen statuksen uusiin sfääreihin. Leimallista hyvien ihmisten hyvyydentyölle on myös se, että se kovin usein toteutetaan viime kädessä jonkun toisen rahoilla.

Hyvän ihmisen vastakohta tässä yhteydessä ei ole paha ihminen, vaan omaa nokkaansa pidemälle ajattelemaan kykenevä ihminen. Jos edes hetken uhraa ajatukselle, niin onhan täysin selvää, että miljardien vähäosaisten pulmia ei voida ratkaista hetkessä, kun auttajia on vain murto-osa autettaviin nähden. Kaikkein älyttömin tapa ratkaista ongelmia on yrittää siirtää ihmisiä ongelmien luota pois. Paitsi että tämä on tuhottoman kallista, siirrettävien ihmisten mukana kulkee myös aina osa heidän ongelmistaan. Toisin sanoen hyväntekemisen monopolin itselleen hankkineiden hyvien ihmisten konsteilla hankimme vain itsellemme ongelmia – plus se alkuperäinen ongelma jää edelleen ratkaisematta. Vai väittääkö joku, että Somalian ongelmat ovat puolittuneet, kun puolet maailman somaleista notkuu nyt jossain muualla kuin Somaliassa?

Koska ihmiset pohjimmiltaan – muutamia ääriryhmiä lukuunottamatta – tahtovat hyvää, on olemassa tilaus toiminnalle, mikä ei noudata hyvien ihmisten mallia, koska jokainen ymmärtää sen olevan tuhoon tuomittu. Tarvitaan järjestelmä, mikä antaa ihmisille mahdollisuuden itse parantaa omia olosuhteitaan, koska muuta mahdollisuutta ei yksinkertaisesti ole apua tarvitsevien määrän ollessa niin suuri.

Kehitysapua on kokeiltu reilut puoli vuosisataa. Jossain sen avulla on saavutettu tuloksia, mutta usein apu valuu vääriin käsiin ja sen vaikutukset paikalliselle talouselämälle voivat olla katastrofaaliset. Pahimillaan kehitysapu passivoi, kun paikallinen väestö odottaa pottunokkaisen naisen saapuvan ilmastoidulla valkoisella maasturilla rassaamaan heidän viemäreitään, eikä viljelmiäkään kannata pystyttää, kun sapuskaa saa halvemmalla paikalliselta torilta, missä on kaupan kehitysapuna maahan toimitettu ruokaerä, mikä käytiin putsaamassa kehitysapujärjestön varastosta – kiitos lahjottujen viranomaisten.

Tarvitaan siis jotain muuta, ja tässä Kiva astuu kuvaan mukaan.

Me Kiva-lainaajat taistelemme köyhyyttä vastaan lainaamalla pikkusummia ihmisille ympäri maailmaa. Me uskomme siihen, että tarjoamalla pääomaa kohtuuhintaan ihmisille auttaa heitä parantamaan omaa elämänlaatuaan.

Usein verratain pienillä summilla lainaaja pystyy toteuttamaan oman unelmansa. Oli sitten kyse kenialaisesta viljelijästä, joka 500 taalalla tuplaa viljantuotantonsa, tai nuoresta bolivialaisnaisesta, jolta uupuu 1.500 dollaria koulutuksen hankkimisesta, me Kiva-lainaajat tarjoamme heille ja lukuisille muille apumme. Summat ovat käsittämättömän pieniä, kun miettii mitä kaikkea sillä voi saada aikaan.

Jos maailmanparannuksen kliimaksi sinusta on, että rajattoman maailman ansiosta Itäkeskuksen taikaseinästä voi käydä nostamassa diskorahaa ja investoida ne muotilenkkareihin ja älypuhelimeen, niin onnea vaan valitsemallesi tielle. Me Kiva-lainaajat muutamme maailmaa parempaan suuntaan omalla tavallamme.

Liity meihin ja anna laina jo tänään – 25 dollarilla pääset alkuun ja pääomaa voit kierrättää aina uudestaan ja uudestaan.